Учені з Медичної школи Університету Північної Кароліни (США) дійшли висновку, що вживання нездорової їжі протягом навіть кількох днів може негативно вплинути на роботу мозку. Насамперед йдеться про вплив на функціонування гіпокампа — ділянки, яка відповідає за пам'ять та навчання.
Головні тези:
- Продукти з високим вмістом насичених жирів може спровокувати когнітивні захворювання.
- Періодичне голодування та інші зміни в раціоні можуть нормалізували роботу клітин мозку.
Фастфуд небезпечніший, ніж вважалося досі
Нове масштабне дослідження проводили на мишах. Науковці дійшли висновку, що шкідлива їжа змушує клітини мозку в гіпокампі ставати дуже активними.
Що важливо розуміти, гіперактивність клітин мозку раніше пов'язували з деменцією.
Причиною надмірної активності клітин є порушення здатності мозку засвоювати цукор, тобто "глюкозу", яка є основним джерелом енергії для клітин нашого організму.
Окрім того, наголошується, що білок, який контролює використання енергії клітинами мозку, а саме "PKM2", теж є частиною проблеми.
Вчені були шоковані тим, як швидко ці клітини змінили свою активність, реагуючи на зменшення доступності глюкози, і як саме ця зміна була достатньою для порушення пам'яті.
Відомо, що не всі надмірно оброблені продукти є шкідливими для здоров'я, однак було виявлено, що вони прискорюють когнітивний спад на 12%, а їхнє вживання може пришвидшити появу ранніх ознак хвороби Паркінсона.
Більше по темі
- Категорія
- Наука та медицина
- Дата публікації
- Додати до обраного
- Категорія
- Наука та медицина
- Дата публікації
- Додати до обраного
- Категорія
- Наука та медицина
- Дата публікації
- Додати до обраного