Люксембург долучився до Коаліції дронів для України
Категорія
Світ
Дата публікації

Люксембург долучився до Коаліції дронів для України

Міністерство оборони України
Люксембург

Люксембург став 17 країною-партнеркою, яка доєдналася до Коаліції дронів для допомоги Україні, створеної у межах формату «Рамштайн».

Головні тези:

  • Люксембург приєднався до Коаліції дронів для допомоги Україні в рамках формату «Рамштайн».
  • Метою Коаліції є забезпечення промислового виробництва FPV-дронів для створення технологічної переваги над ворогом.
  • Україна отримала вже тисячі дронів від країн-партнерів та планує закупити ще 20-30 тис дронів в рамках коаліції.
  • Українські виробники дронів отримали можливість участі в міжнародних тендерах коаліції для постачання безпілотників.
  • Коаліція дронів для України формується з метою підтримки Сил оборони України в умовах російської агресії.

Люксембург доєднався до міжнародної Коаліції дронів

Про нового члена Коаліції дронів повідомила заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

Наша мета - забезпечити промислове виробництво FPV-дронів в Україні і на Заході, щоб створити асиметричну технологічну перевагу над ворогом у довгостроковій перспективі. А також масштабувати їх виробництво. Тому ми раді вітати у коаліції Люксембург, який за ці роки послідовно і постійно допомагав нашому війську, а тепер включиться у розвиток індустрії дронів.

Як зазначається, Україна вже отримала тисячі дронів від країн-партнерів. Очікується, що на вже акумульовані в межах коаліції кошти на спільні закупівлі (50 млн євро) буде закуплено та поставлено ще 20-30 тис дронів.

За інформацією пресслужби, у вересні українські виробники дронів вперше отримали можливість доєднатися до міжнародних тендерів у межах коаліції. Для участі виробникам необхідно зареєструватися на сайті Міністерства оборони Великої Британії і подати заявку.

Пропозиції прийматимуться до 14 жовтня для вдосконалених FPV-дронів та до 11 листопада для дронів-перехоплювачів.

Потім ці пропозиції розглянуть країни-члени коаліції. Компанії, що переможуть у тендерах, отримають замовлення на безпілотники, які тестуватимуться і оцінюватимуться. Якщо їхні розробки продемонструють хороші результати на цьому етапі, то плануються більш об’ємні замовлення на FPV-дрони від виробників-переможців.

Коаліція дронів для України: що відомо

Коаліція дронів — організація країн, які беруть участь у виробництві та передачі Україні дронів в рамках постачання зброї та обладнання в Україну під час російського вторгнення для відбиття російської агресії з 2024 року.

Ініціатором створення Коаліції стала Латвія, про ініціативу було оголошено під час зустрічі її Міністра оборони Андріса Спрудса з Міністром оборони України Рустемом Умєровим у грудні 2023 року. Про саме формування коаліції МО України оголосило 17 січня 2024 року.

17 лютого 2024 року було сформовано коаліцію з 8 країн, в березні до коаліції доєднались Канада та Австралія, збільшивши її до 10 учасників. Загалом в планах залучити в коаліцію 20 країн.

У квітні 2024 року стало відомо про створення Офісу підтримки коаліцій, до якого увійшла й коаліція дронів.

10 липня 2024 року країни-члени "коаліції дронів" підписали Меморандум про взаєморозуміння, згідно із яким створюється спецфонд на 45 млн євро.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?