Макрон прийняв відставку прем’єра Габріеля Атталя
Категорія
Політика
Дата публікації

Макрон прийняв відставку прем’єра Габріеля Атталя

Макрон прийняв відставку прем’єра Габріеля Атталя
Джерело:  BFM-TV

Президент Франції Емманюель Макрон прийняв відставку прем’єр-міністра Габріеля Атталя та його уряду.

Головні тези:

 

  • Попередньою передумовою цього рішення був розвиток політичної ситуації в Франції після виборів до Європарламенту, де відбулися значні перевороти у партійних підсумках.
  • Головною партією, яка перемогла на виборах, стала праворадикальна партія «Національне об’єднання», викликавши несподівану реакцію серед ультраправих.
  • Згідно з результатами виборів та політичними рухами Макрону довелося прийняти стратегічне рішення щодо складу уряду та його лідера.

Макрон з другої спроби прийняв відставку премʼєра

Як зазначається, Макрон зробив це з другої спроби. Атталь ще 8 липня подав у відставку — одразу після перемоги на виборах лівих. Тоді Макрон відмовився приймати його відставку й попросив тимчасово на посаді глави уряду.

При цьому Атталь та його уряд виконуватимуть свої обов’язки до формування нового уряду.

Атталь очолював уряд з 9 січня, змінивши на посаді Елізабет Борн. 34-річний на той момент Атталь став наймолодшим прем’єр-міністром в історії сучасної Франції.

Що цьому передувало

У червні президент Франції Емманюель Макрон розпустив парламент країни через тріумфальну перемогу праворадикальної партії «Національне обʼєднання» на виборах до Європарламенту (набрала 31,5%).

Партія Макрона набрала вдвічі менше голосів (15,2%), через що ультраправі вимагали розпуску Національних зборів — так у Франції називають парламент.

У першому турі виборів переміг ультраправий альянс на чолі з «Національним об’єднанням» Марін Ле Пен.

Однак в другому турі несподівано перемогу отримала коаліція лівих «Новий народний фронт». На другому місці опинилась центристська коаліція Макрона і лише на третьому — «Національне обʼєднання»

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?