Мінекономіки уточнило причини зростання цін в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Мінекономіки уточнило причини зростання цін в Україні

Мінекономіки уточнило причини зростання цін в Україні
Джерело:  online.ua

У міністерстві розвитку економіки й торгівлі заявили, що сьогоденне підвищення цін в Україні спричинене перш за все цінами на міжнародному ринку, а також нестабільністю на тлі нової хвилі коронавірусної пандемії.

Джерело: Мінекономіки

За оприлюдненими даними, саме ці два чинники зумовили інфляцію в 9,5% у червні 2021 року. Утім, фактор зовнішніх цін послабився у згаданому місяці, особливо щодо енергоносіїв та харчових продуктів.

“За поточної специфіки попиту, у якому, з одного боку, усе ще зберігається стале концентрування на продуктах харчування, з іншого, - починають активізуватись витрати, що відкладались упродовж карантинного часу (туризм, готелі, громадське харчування тощо), рівень річної споживчої інфляції лишається високим”, - наголосили в Мінекономіки.

Другим важливим моментом стала внутрішня ситуація в Україні. Економіка держави разом зі світовою в цілому виходить з умов, які обмежують розвиток, однак невизначеність у майбутньому та невідомі перспективи через нову ймовірну хвилю пандемії провокує подальшу інфляцію.

“Очікується, що найближчим часом дефляція або значно стриманіша траєкторія зростання цін на продовольство в літні місяці, за умови певної диверсифікації споживчого попиту на тлі поступового відновлення рівня економічної активності, забезпечить загальне уповільнення інфляції”, - додали в Мінекономіки.

Ситуація в Україні

У Національному банку звернули увагу на надзвичайні темпи інфляції та супутні цьому явищу ризики.

Передбачається, що під час стрімкого відновлення глобальної економіки ціни на товари на світовому ринку будуть вищими. Також існують ризики імпортованої інфляції, яку підсилює подорожчання у різних країнах.
Для подолання такого негативного явища в Україні облікову ставку підвищено до 8%.

“Вже восени очікується сповільнення інфляції через поступове вичерпання ефекту низької бази порівняння та кращі врожаї. Крім того, позитивом є певна стабілізація інфляційних очікувань громадян і бізнесу останніми місяцями. Надалі поліпшенню очікувань сприятиме також ефект від зміцнення гривні та поступове вичерпання психологічного ефекту від підвищення цін, яке вже відбулося”, - додали в НБУ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?