Міноборони затвердило 4 рівні домедичної допомоги для військових. Що варто знати
Категорія
Україна
Дата публікації

Міноборони затвердило 4 рівні домедичної допомоги для військових. Що варто знати

Міноборони України
Міноборони затвердило 4 рівні домедичної допомоги для військових. Що варто знати

Міністерство оборони затвердило обсяги надання домедичної допомоги для різних рівнів підготовки військовослужбовців та співробітників Сил оборони та безпеки.

Головні тези:

 

  • Нові стандарти визначають обсяг домедичної допомоги та перелік навичок та інтервенцій військовослужбовців для надання допомоги потерпілим.
  • Українські військові отримають медичний бронеавтомобіль "Козак-5МЕД" для евакуації поранених з поля бою.
  • Бронювання медичного автомобіля забезпечує захист екіпажу та пасажирів від уламків і куль калібру 7,62 мм.
  • Робота над унормуваннями відбувалася у співпраці з західними партнерами, бойовими медиками та громадськими організаціями.

Як діятимуть 4 рівні надання домедичної допомоги військовими

Правила внормовані наказом Міноборони № 436 від 29 червня 2024 року та зареєстровані Міністерством юстиції 19 липня 2024 року.

Вони визначають обсяг домедичної допомоги, яку надають військовослужбовці та співробітники Сил безпеки і оборони під час:

  • ведення бойових дій,

  • виконання бойових та спеціальних завдань,

  • заходів з національної безпеки та оборони,

  • підготовки складових Сил безпеки і оборони до застосування за призначенням.

Документ визначає поділ домедичної допомоги на 4 рівні та встановлює перелік навичок та інтервенцій, які використовуються військовослужбовцями для надання допомоги потерпілим. Також у документах є перелік ліків, що застосовуються для допомоги.

Обсяги надання домедичної допомоги дозволять розробити в Україні єдині чіткі стандарти підготовки та типові навчальні програми з тактичної медицини, — вважає керівниця Департаменту охорони здоров'я МОУ Оксана Сухорукова.

Перед цими унормуваннями велась робота із західними партнерами, бойовими медиками та представниками профільних громадських організацій.

Документ опрацювали з Генштабом, представниками різних видів і родів військ та інших складників Сил оборони та безпеки.

ЗСУ отримають український медичний бронеавтомобіль "Козак-5МЕД"

Транспортний засіб призначений для евакуації поранених та травмованих військовослужбовців з поля бою.

Зазначається, що "Козак-5МЕД" створений на базі шасі американського важкого пікапу Ford F-550 і може транспортувати чотирьох лежачих поранених або шістьох у сидячому положенні, окрім водія та персоналу групи медичної евакуації. Автомобіль оснащений дизельним двигуном потужністю понад 330 кінських сил та автоматичною коробкою передач.

Згідно з повідомленням, бронювання медичного автомобіля забезпечує захист екіпажу та пасажирів від уламків і куль калібру 7,62 мм. Крім того, днище бронеавтомобіля має посилений захист, який витримує підрив потужністю, еквівалентною 6 кг тротилу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?