МОЗ назвало дату відсторонення від роботи невакцинованих медиків та комунальників
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ назвало дату відсторонення від роботи невакцинованих медиків та комунальників

МОЗ назвало дату відсторонення від роботи невакцинованих медиків та комунальників
Джерело:  online.ua

У Міністерстві охорони здоров’я України нагадали, що розширили перелік організацій, працівники яких повинні обов’язково вакцинуватися.

Джерело: МОЗ

Відсторонення невакцинованих працівників

31 січня 2022 року набуде чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України, згідно з яким обов'язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають працівники:

  • органів місцевого самоврядування;

  • закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;

  • комунальних підприємств, установ та організацій.

Працівники цих установ, які не отримають принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 до 31 січня, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати, — розповіли в МОЗ.

Водночас у міністерстві зазначили, що ця вимога не стосується людей, які мають абсолютні протипоказання до щеплень від коронавірусної хвороби та медичний висновок на підтвердження цього.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що в перші тижні 2022 року почала зростати кількість випадків захворювання на штам коронавірусу Омікрон. Ризик потрапляння в лікарню людей, інфікованих цим штамом на 50% нижчий, ніж у хворих на Дельту. Також ефективними є три дози вакцини.

Однак кількість випадків COVID-19, викликаних новим штамом, зростає, а це може створити суттєве навантаження на медичну систему. Саме тому в Україні і є необхідність розширення переліку професій, для яких вакцинація від COVID-19 є обов’язковою, — прокоментував Ляшко.

Хто обов’язково має вакцинуватися

В Україні щеплення від COVID-19 вже є обов’язковими для працівників:

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;

  • місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;

  • закладів освіти всіх рівнів та форм власності;

  • підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Нова хвиля COVID-19 в Україні

Нагадаємо, що головний санітарний лікар України Ігор Кузін повідомив, що нова хвиля коронавірусу в Україні очікується в кінці січня. Тривати вона буде по квітень.

Пік припаде на лютий з поступовим спаданням аж до квітня. Тривалість і розмах нової хвилі буде залежати від ефективності протиепідеміологічних заходів і від кількості людей, які отримають повний курс щеплення або бустерну дозу, — розповів Кузін.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?