Може вибухнути. В ЄС б'ють на сполох через ситуацію на Близькому Сході
Категорія
Світ
Дата публікації

Може вибухнути. В ЄС б'ють на сполох через ситуацію на Близькому Сході

ЦАХАЛ
Джерело:  Politico

На переконання шефа європейської дипломатії Жозепа Борреля, подальша ескалація на Близькому Сході може призвести до катастрофи.

Ситуація на Близькому Сході. Боррель виступив з екстреним попередженням

Головний європейський дипломат закликав світ зупинитися після ударів американських військ по пов'язаних з Іраном угрупованнях в Сирії та Іраку, а також повідомлень про те, що Ізраїль планує перенести свою битву проти ХАМАС в місто Рафах.

Всі повинні намагатися уникнути того, щоб ситуація стала вибухонебезпечною, — наголосив Жозеп Боррель під час неформальних перемовин міністрів закордонних справ ЄС в Брюсселі.

Як вважає шеф європейської дипломатії, Близький Схід — "це котел, який може вибухнути".

Що важливо розуміти, його попередження пролунало на тлі новин про те, що 2 лютого армія США завдала повітряних ударів по 85 цілях, пов'язаних з Іраном і проіранськими угрупованнями в Іраку і Сирії.

Згодом стало відомо, що внаслідок американських ударів загинуло понад 40 осіб.

За словами спікера МЗС Ірану Насер Канаані, це "ще одна авантюрна і стратегічна помилка Сполучених Штатів, яка призведе лише до посилення напруженості в умовах нестабільності в регіоні".

Як Боррель коментує війну між Ізраїлем та ХАМАС

Головний дипломат ЄС не приховує свою стурбованість війною між Ізраїлем і ХАМАС.

Він звернув увагу на те, що близько 1 мільйона палестинців "були поступово переміщені до єгипетського кордону".

Вони (ізраїльтяни. — Ред.) стверджували, що це безпечні зони, але насправді ми бачимо, що бомбардування, від яких страждає цивільне населення, тривають, і це створює дуже жахливу ситуацію", — сказав він, підкресливши, що конфлікт створив "ефект доміно”.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?