МВФ хоче відновити контакти з Росією — як відреагував Євросоюз
Категорія
Економіка
Дата публікації

МВФ хоче відновити контакти з Росією — як відреагував Євросоюз

Крісталіна Георгієва
Джерело:  Bloomberg

Очільниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва оголосила про намір МВФ взаємодіяти з Росією з економічних питань вперше після повномасштабного вторгнення в Україну. Окремі члени ЄС обурені таким неочікуваним рішенням.

Головні тези:

  • МВФ вирішив відновити співпрацю з Росією з економічних питань, спричинивши обурення в деяких країн Євросоюзу.
  • Європейські дипломати розцінюють це рішення як пропозицію диктатору Путіну.
  • МВФ планує провести онлайн-переговори з російською владою та відправити місію для особистих зустрічей.

В ЄС хочуть оскаржити рішення МВФ щодо Росії

Як вдалося дізнатися журналістам, під час зустрічі послів Євросоюзу своє невдоволення висловили Франція, Бельгія і Польща, а також кілька країн Балтії та Північної Європи.

Представники цих країн не приховують, що їх шокував намір МВФ відновити щорічні економічні огляди з Москвою.

Офіційний Вільнюс уже заявив, що хоче обговорити цю ситуацію безпосередньо з Георгієвою під час зустрічі в Будапешті 13 вересня.

За словами європейських дипломатів, вони розцінюють це рішення як пропозицію диктатору Путіну щодо економічної допомоги і видимість легітимності, в той час як ЄС і США прагнуть ізолювати Росію.

Представник Литви також заявив під час зустрічі, що перша місія великої міжнародної організації до Росії після повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року може бути використана Москвою як пропаганда, щоб показати, що її міжнародна ізоляція послаблюється.

Згідно з даними журналістів, глави Мінфінів країн Північної Європи та Балтії, а також Польщі надіслали лист Георгієвій, розраховуючи на те, що вона відмовиться від згаданого кроку.

Як МВФ коментує своє рішення щодо Росії

У МВФ почали стверджувати, що планують відновити щорічні огляди економіки Росії, оскільки економічна ситуація в регіоні є "більш стабільною", ніж раніше.

Що важливо розуміти, цей огляд, відомий як оцінка за статтею IV, є "взаємним зобов'язанням" фонду та його членів.

Оцінка за статтею IV — це не опція, а інституційне зобов'язання фонду, яке виконується в інтересах усіх членів, — йдеться у відповіді МВФ.

Окрім того, у Фонді додали, що його співробітники розпочнуть онлайн-переговори з російською владою 16 вересня, а потім відвідають країну для особистих зустрічей.

За попередніми даними, цей візит має розпочатися 1 жовтня. Один з інсайдерів розповів, що МВФ намагався переконати Росію провести зустрічі в третій країні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?