На Burning Man вогнем "відкрили" українську скульптуру — відео
Категорія
Культура
Дата публікації

На Burning Man вогнем "відкрили" українську скульптуру — відео

На Burning Man вогнем "відкрили" українську скульптуру — відео
Джерело:  online.ua

У США стартував фестиваль сучасного мистецтва Burning Man. Україна на ньому представлена скульптурою в коробі із дощок, яка відкрилася після того, як її підпалили.

Джерело: Віталій Дейнега

Символічне значення української скульптури

Українська скульптура, яка виглядає як короб із дощок (так в Україні оббивають пам’ятники, щоб зберегти їх від обстрілів), стала першою скульптурою, яку спалили на Burning Man, проте це відбулося не для того, щоб її знищити, а навпаки — щоб відкрити.

Над проєктом працювали українські митці: художник Олексій Сай, архітекторка, урбаністка та художниця Дана Космина, а також їхня американська партнерка Алла Лопаткіна.

Скульптура, заввишки 8 м, стала символом єдності та непохитності українського духу та, за словами авторів, символізуватиме те, що сталося з Україною і кожним із нас

Вона оббита дошками так, як ми оббиваємо памʼятники, щоб вберегти їх від обстрілів. Щось, що пройшло крізь вогонь і стало сильнішим, ніж будь-коли до цього. Щось дуже схоже на Україну і кожного з нас, — розповідає засновник фонду Повернись Живим і медіапроєкту Ukrainian Witness Віталій.

Після того як короб спалили з'явилася скульптура фенікса, яка на думку авторів символізує силу та незламність України.

Народження через вогонь української скульптури. Наразі дуже мало людей знає що в середині. Хоча це доволі очевидно. Це перша робота яку буде спалено на Burning Man цього року.Вона про Україну і про кожного з нас. Про те як ми стали сильнішими ніж будь-коли, - зазначив Віталій

Мета авторів — змінити уявлення у світі про Україну та показати її мужність і силу. Та зробити так, щоб Україна лунала в західних медіа як сучасна і самобутня держава зі своєю культурою, яка бореться за свою свободу.

До слова, фестиваль Burning Man відбувається в пустелі Блек-Рок у штаті Невада (США) з 27 серпня до 4 вересня. Також на фестивалі є ще одна українська інсталяція Храм Їжака. Її представила ком’юніті українських бьорнерів.

Що важливо знати про Burning Man

Burning Man — це дуже популярний восьмиденний фестиваль незалежного мистецтва, який влаштовують щорічно.

Він проходить з 1986 року в пустелі Блек-Рок у штаті Невада.

У межах фестивалю в пустелі встановлюють різні арт-обʼєкти, а наприкінці організатори заходу за традицією спалюють гігантську деревʼяну людську фігуру.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?