На Марсі виявлено новий гігантський вулкан заввишки 9 км
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

На Марсі виявлено новий гігантський вулкан заввишки 9 км

Марс
Джерело:  Space

Дослідження Марса астрономами з Інституту SETI і NASA дало змогу виявити величезний вулкан заввишки 9 км, який переховувався у всіх на виду в одному з найвідоміших регіонів планети. Але це відкриття спричинило появу деяких загадок, які ще доведеться розкрити.

На Марсі виявлено новий гігантський вулкан заввишки 9 км

Новий вулкан заввишки 9 км і діаметром 450 км розташований у східній частині вулканічної провінції Фарсіда недалеко від екватора Марса. Цей об'єкт не бачили на знімках планети протягом багатьох десятиліть, починаючи з 1971 року, коли цей район уперше сфотографував апарат "Маринер-9". Тільки дані сучасних орбітальних зондів дали змогу вченим виявити гігантський вулкан у давно відомому регіоні Марса.

За словами авторів дослідження, новий вулкан розташований на кордоні таких відомих регіонів, як Лабіринт Ночі та Долини Маринер. У цьому ж районі розташовані ще три вже давно відомі гігантські вулкани. Хоча виявлений об'єкт не такий високий, як його сусіди, він більший за діаметром і більш зруйнований ерозією.

Учені вивчали місце, де торік було виявлено залишки льодовика на Марсі, і виявилося, що тут же розташований вулкан, якого раніше не помічали.

Астрономи вважають, що цей вулкан був активним протягом тривалого періоду часу. У південно-східній частині вулкана було виявлено вулканічні відкладення, під якими, ймовірно, все ще знаходиться лід льодовика. Вчені давно припускали, що мінерали, виявлені в цьому районі, мають вулканічну природу, і тепер є доказ цьому.

Хоча відкриття нового вулкана є важливою подією, воно ж призвело до появи кількох загадок, на які ще належить знайти відповіді.

  • Науковці вважають, що вулкан точно був активним протягом тривалого часу і почав своє формування в дуже ранній період історії Марса. Але поки що точно не зрозуміло, коли саме це сталося.

  • Також вчені вважають, що виверження вулкана відбувалися у відносно нещодавньому минулому, але не зрозуміло, чи вулкан все ще активний, і чи можуть відбутися нові виверження.

  • Є ще одне важливе питання, на яке потрібно отримати відповідь, кажуть учені. З огляду на тривалу активність вулкана і наявність льоду з льодовика під вулканічними відкладеннями, то, можливо, поєднання стійкого тепла і води могло призвести до розвитку життя.

Також учені кажуть, що якщо лід розташований відносно недалеко від поверхні поруч з екватором, то це означає, що майбутні астронавти зможуть добувати з нього воду і створювати ракетне паливо з кисню і водню.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?