На тлі війни Росії проти України. Польща витрачатиме 5% ВВП на оборону
Категорія
Світ
Дата публікації

На тлі війни Росії проти України. Польща витрачатиме 5% ВВП на оборону

Польща
Джерело:  Bloomberg

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Польща планує збільшити свої витрати на оборону до 5% ВВП у 2025 році на тлі війни РФ проти України.

Головні тези:

  • Польща планує збільшити витрати на оборону до 5% ВВП до 2025 року.
  • Радослав Сікорський наголошує на важливості витрат на оборону та спільній обороні з іншими країнами.
  • Польща розглядає можливість збивати російські ракети, які можуть потрапити на її територію помилково, в рамках угоди про спільну оборону з Україною.
  • Польща вважає за важливе збільшення витрат на оборону та готовність до захисту власної країни в умовах російсько-української війни.

Польща збільшує витрати на оборону

Сікорський зауважив, що колишній президент США Дональд Трамп "мав рацію, коли наполягав на тому, що союзники повинні витрачати більше коштів".

Водночас, за його словами, Польща планує витратити близько 4% ВВП цього року, перш ніж збільшувати витрати далі.

Сікорський наголосив, що витрати не повинні бути "єдиним мірилом". Так, наприклад, Ісландія, член НАТО, має невеликий оборонний бюджет, але відіграє важливу роль, дозволяючи союзникам заправляти літаки. А Польща відправила війська до Афганістану, щоб допомогти США, коли це було необхідно, навіть коли вона все ще витрачала менше ніж 2% на оборону.

Ми більше не перебуваємо у вічному мирі після холодної війни. Але альянс — це не сусідська охоронна компанія.

Радослав Сікорський

Радослав Сікорський

Міністр закордонних справ Польщі

Влада Польщі побоюється збивати ракети РФ через ризики для населення

Глава міністерства закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що його країна розглядає можливість збиття російських ракет, які можуть залетіти на їхні території "помилково" під час атак РФ по Україні.

Про це він сказав під час виступу в Американському інституті підприємництва на полях саміту НАТО у Вашингтоні.

Сікорський зазначив, що пропозиція, яку першочергово висунув Київ, включена в угоду про спільну оборону, підписану обома країнами.

Двостороння безпекова угода з Польщею, яку підписали 8 липня, уперше з-поміж уже підписаних двосторонніх безпекових угод передбачає можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі нашої країни, випущених у напрямку Польщі. 

На даному етапі це ідея. У нашій угоді сказано, що ми дослідимо цю ідею. Польща має право збивати російські ракети, які потраплять на її територію, ми припускаємо, помилково. Однак їх перехоплення можливе лише після того, як вони перетнуть кордон, і це є дилемою, адже можуть постраждати громадяни Польщі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?