Нафтогаз назвав допустиму гарантію для України після запуску Північного потоку-2
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нафтогаз назвав допустиму гарантію для України після запуску Північного потоку-2

Нафтогаз назвав допустиму гарантію для України після запуску Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

Очільник НАК “Нафтогаз” Юрій Вітренко виступив із заявою про прийнятну для української сторони гарантію в умовах запуску газогону “Північний потік-2”, який транспортуватиме паливо з Росії до Євросоюзу через Німеччину.

Джерело: форум Україна 30

За словами посадовця, європейська сторона має гарантувати збереження газового транзиту через Україну офіційному Києву.

“Для нас важливо фізично зберегти транзит, щоб він йшов через Україну... Ми не хочемо ще один Будапештський меморандум. Ми маємо надію, що європейські компанії забронюють відповідні потужності і будуть отримувати газ фізично на кордоні України з Росією. Це буде гарантією того, що газ буде йти через Україну і після 2024 року, коли закінчується поточний контракт з “Газпромом”, - пояснив Вітренко.

Згідно з його уточненням, позиція українського уряду стосовно нового ”Потоку” пов’язана через ризики, які становить для держави діяльність російського “Газпрому”, Перш за все він вказав на систематичні ігнорування деталей контрактних зобов’язань з російського боку.

“Північний потік-2” Вітренко назвав питанням перш за все не економічної співпраці, а національної безпеки, яке стикається безпосередньо з політикою міжнародного рівня.

Аналогічним чином кремлівський газогін оцінював напередодні президент Володимир Зеленський, який назвав проєкт питанням безпеки України. Він наголосив, що збирається обговорити питання його будівництва на особистих переговорах з федеральної канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

“Питання "Північного потоку-2" — це питання глобальне, і я очікую розмови щодо нього з пані Меркель... Це важливо для енергетичної безпеки не лише України, а всієї Європи… Я вважаю, що насамперед — безпека, а після вже економіка. Але ми розуміємо, що і без економіки неможливо. Але для кого тоді будувати, якщо у нас війна і гинуть люди”, - уточнив Зеленський.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?