Найбільший інтернет-провайдер Москви опинився на межі банкрутства через кібератаку ГУР
Категорія
Україна
Дата публікації

Найбільший інтернет-провайдер Москви опинився на межі банкрутства через кібератаку ГУР

хакер
Джерело:  online.ua

Один із найбільших інтернет-провайдерів Москви та області може збанкрутувати через хакерську атаку української розвідки. Йдеться про компанію "Ріалком".

Головні тези:

  • Українська розвідка спільно з цивільною кіберугрупою привела до масштабного збою в роботі найбільшого інтернет-провайдера Москви.
  • Кібератака призвела до виведення з ладу 10 200 комутаторів провайдера, знищення баз даних клієнтів та блокування вебсайту компанії.
  • Наслідки атаки призвели до припинення надання послуг інтернету для тисяч клієнтів компанії, серед яких є великі підприємства та державні установи.
  • Втрати компанії вже перевищили 178 млн рублів, а очікуються ще більші втрати через вимоги клієнтів, що вимагають відшкодування збитків.
  • Клієнти скаржаться на злиття їх персональних даних, і хакери попереджають, що кінцеві втрати можуть перевищити 200 млн рублів.

Що відомо про українську кібератаку на інтернет-провайдера Москви

Зазначається, що на початку тижня українське кіберугруповання BO Team у співпраці з Головним управлінням розвідки Міноборони України провело масштабну DoS-атаку на сервери державних установ РФ і великі компанії, які виступають спонсорами російської агресії.

Зокрема, йшлося про блокування доступу до електронних сервісів сайту Держпослуг і низки міністерств, таких як Міністерство оборони, фінансів, внутрішніх справ, юстиції, промисловості та енергетики Росії. Крім того, було заблоковано сайт і сервіси Федеральної податкової служби РФ.

Фото — t.me/BO_Team_UA

Деякі наслідки української кібератаки стороні противника вже виправити не вдасться ніколи. Це стосується одного з найбільших інтернет-провайдерів у Москві та Московській області — компанії "Ріалком", — повідомляють хакери.

Які наслідки атаки на провайдера

За заявою кіберугруповання BO Team, яке взяло на себе відповідальність за кібератаку, 10 200 комутаторів провайдера було виведено з ладу, бази даних клієнтів знищено, виведено з ладу вебсайт компанії.

Усе це призвело до припинення надання послуг інтернету та зв'язку на кілька днів для 3 452 юридичних осіб і десятків тисяч фізичних осіб. Особисті кабінети клієнтів і послуги оплати послуг відновили роботу тільки 3-4 червня. Багато клієнтів "Ріалком" є великими представниками приватного бізнесу і державного сектора.

Також у мережу було "злито" персональні дані користувачів, зокрема конфіденційні — логіни, паролі, сайти відвідування. Зафіксовано факти зливу певних даних ФСБ.

Також клієнти компанії скаржаться на масове розсилання небажаного контенту, а один із керівників "Ріалкому" Олександр Бєлов намагається переконати споживачів послуг у недоторканності клієнтської бази.

За наявною інформацією загальні втрати "Ріалком" перевищили 178 млн рублів (майже 2 млн доларів), але до цього варто додати також втрати клієнтів компанії, які вимагають відшкодування збитків. Хакери впевнені, що кінцеві втрати можуть вийти далеко за межі позначки в 200 млн рублів (понад 2,2 млн доларів).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?