Найбільший у світі НПЗ з Індії купуватиме російську нафту за рублі
Категорія
Економіка
Дата публікації

Найбільший у світі НПЗ з Індії купуватиме російську нафту за рублі

Танкер з нафтою
Джерело:  Reuters

Нафтопереробна компанія з Індії Reliance Industries, яка володіє найбільшим у світі НПЗ, купуватиме російську нафту і проводитиме розрахунки у рублях.

Що відомо про згоду індійського нафтопереробника розраховуватись рублями за російську нафту

Зазначається, що Reliance Industries підписала річну угоду з "Роснєфтью” щодо купівлі щонайменше 3 млн барелів нафти на місяць.

При цьому розрахунки будуть проводитись російськими рублями.

У матеріалі видання підкреслюється, що довгострокова угода з "Роснєфтью” дозволить індійській Reliance безперебійно постачати дешеву російську нафту, пропозиція якої на світовому ринку обмежена через рішення країн ОПЕК+ щодо скорочення видобутку.

Представники "Роснєфті” також підтвердили укладення угоди.

Автори матеріалу із посиланням на власні джерела зазначають, що угода набула чинності з 1 квітня.

Відповідно до умов, індійський нафтопереробник буде купувати дві партії нафти Urals обсягом по 1 млн барелів, а також одну-дві партії обсягом по 1 млн барелів обсягом 700 тис барелів.

Крім того, компанія має опціон на придбання до чотирьох партій Urals додатково.

Додається, що Reliance купуватиме Urals зі знижкою в 3 долари за барель до ціни еталонного сорту Dubai, а низькосірчана нафта ESPO Blend, що експортується з далекосхідного порту Козьміно, з премією 1 долар за барель до Dubai.

Reliance погодилася зробити оплату за нафту в російських рублях через індійський банк HDFC та російський Газпромбанк

Що відомо про купівлю індійськими нафтопереробниками російської нафти

Індія, третій за величиною імпортер та споживач нафти у світі, стала основним покупцем морської нафти з РФ після того, як Захід запровадив санкції проти Москви у 2022 році.

Росія у 2023 році стала найбільшим постачальником нафти до Індії. Обсяг індійського імпорту з РФ торік становив приблизно 1,66 млн барелів нафти на добу, порівнюючи з 652 тис барелів на добу у 2022 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?