Найпотужніша кібератака в історії. Російських провайдерів не можуть «підняти» після роботи ГУР
Категорія
Україна
Дата публікації

Найпотужніша кібератака в історії. Російських провайдерів не можуть «підняти» після роботи ГУР

ГУР
Джерело:  online.ua

Надавачі телекомунікаційних послуг у Росії вже другий місяць поспіль не можуть оговтатися після потужних кібератак ГУР. Про це повідомляють джерела Online.UA у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Головні тези:

  • ГУР здійснило потужну кібератаку на російських провайдерів та компанії, які не могли працювати два дні.
  • Проведені атаки мали на меті завдати фінансових збитків, паралізувати роботу та створити психологічний тиск на території Росії.
  • У результаті кібератаки було атаковано мережі операторів та мережі абонентів, що призвело до значної перерви в наданні послуг.
  • ГУР та українські кіберактивісти успішно провели серію кібератак на російські компанії, знищивши важливі дані та обладнання.

ГУР поставило “під питання” роботу російських провайдерів

Масштабна кібератака, здійснена фахівцями ГУР наприкінці червня, залишила без звʼязку щонайменше 250 тис абонентів на тимчасово окупованих територіях України. Переважна більшість з них знаходяться в окупованому Криму. У Росії цю DDos-атаку називають найпотужнішою з тих, які відбувалися.

За словами гендиректора одного з російських операторів звʼязку Івана Зими, на відновлення звʼязку, хоча б мінімального, провайдерам знадобилося щонайменше 16 годин.

Фактично значна кількість абонентів залишалися без Інтернету понад дві доби. Атака зачепила і мережі абонентів, і мереж операторів, які користувалися ураженою інфраструктурою.

ГУР здійснило кібератаку на російських провайдерів на окупованій Херсонщині

Як зазначають самі ж представники провайдерів, під час відновлення звʼязку вони відчували труднощі в комунікації з абонентами. Через традиційні випадки російського шахрайства, абоненти відмовлялися надавати операторам свою актуальну контактну інформацію.

20% абонентів взагалі відмовилися від модернізації мережевого обладнання на випадок майбутніх кібератак.

Водночас провайдери залучили сотні додаткових технічних спеціалістів для обробки численних звернень невдоволених клієнтів.

Телеком-оператор «Міранда-медіа» постраждав найбільше, його абоненти не мали доступу до звʼязку та не могли здійснити оплату за послуги через ураження білінг-системи.

Користувачі «Міранди-медіа» («Міртелеком» на окупованих територіях) не могли скористатися доступом до мережі в Криму, на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей. Також значного ураження зазнали мережі російського провайдера «Фарлайн» на території Криму.

Подібні атаки продовжилися і в червні. Під ударом були «Міранда-медіа», сервери пропагандистських ЗМІ, сервери місцевих органів окупаційної влади, контакт-центри, системи реєстрації та контролю руху на Керченському мосту, ресурси і мережева інфраструктура аеропортів, платіжні системи. Це призвело до припинення роботи касових апаратів у Криму, затримки багатьох авіарейсів, виникнення значних заторів на Кримському мосту.

ГУР та українські кіберактивісти провели успішні атаки на компанії РФ

Протягом тижня кіберактивісти разом з ГУР провели серію успішних кібератак на російські компанії, які підтримують військову агресію проти України.

За минулий тиждень було здійснено такі операції:

  1. Знищено понад 100 терабайт даних компанії "OrbitSoft", розробника програмного забезпечення, який виконував контракти для російської окупаційної армії.

  2. Повністю стерто дані на 8 серверах компанії "Orient Systems", яка розробляє та постачає обладнання для навігації. Ця компанія співпрацювала з російськими виробниками військової техніки, зокрема безпілотних літальних апаратів.

  3. Знищено всі дані на 19 серверах інтернет-провайдерів у Нижньому Новгороді — "Линктелеком НН" та "Аксесс Телеком". Усім абонентам цих провайдерів було надіслано листи з нагадуванням про неминучість відповідальності за війну проти України.

Метою цих кібератак було не лише знищення важливих даних та обладнання, але й паралізація роботи компаній, завдання їм фінансових збитків та створення психологічного тиску на території Росії.

Зокрема, масовану DDos-атаку здійснили на сайт пропагандистського «Керч FM» та сервери оператора мобільного звʼязку «Міранда-медіа».

Саме цей оператор надає магістральні канали звʼязку для колцентру окупаційної адміністрації Севастополя, внаслідок чого номер єдиного контакт-центру припинив працювати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?