NASA готується запустити у космос свої сонячні вітрила нового покоління
Категорія
Технології
Дата публікації

NASA готується запустити у космос свої сонячні вітрила нового покоління

вітрила
Джерело:  Science Alert

NASA збирається випробувати нову конструкцію сонячних вітрил, яка може зробити більш ефективним використання сонячного тиску для забезпечення енергією космічних апаратів.

NASA готується запустити у космос свої сонячні вітрила нового покоління

Як зазначили у виданні, вітрила можуть використовувати сонячний тиск і забезпечувати енергією космічні апарати.

За словами науковців, сонячний тиск пронизує всю Сонячну систему. Він слабшає з відстанню, але все ж таки залишається відчутним. Він впливає на всі космічні апарати, включаючи супутники, та їхню орієнтацію. Тому, аби впоратись з цим, дослідники з NASA розробили нову конструкцію сонячних вітрил.

Космічні кораблі на сонячних вітрилах мають низку переваг над іншими апаратами. Їхні силові установки надзвичайно легкі та ніколи не вичерпують паливо, що робить космічні подорожі значно дешевшими.

Критично важливою частиною космічного корабля на сонячних вітрилах є його стріли: чим легші та міцніші вони будуть, тим ефективнішим буде космічний апарат.

Ми сподіваємося, що нові технології, випробувані на цьому космічному апараті, надихнуть інших на їх використання у способах, про які ми навіть не думали, — зазначив Алан Родс, провідний системний інженер ACS3 з Дослідницького центру Еймса NASA.

ACS3 буде запущено ракетою Electron зі стартового комплексу Rocket Lab у Новій Зеландії. Він вирушить на сонячно-синхронну орбіту висотою 1 тис. км (600 миль) над Землею.

Після прибуття на орбіту космічний апарат розгорне свої стріли та розгорне вітрило, що займе близько 25 хвилин, а площа збору фотонів становитиме 80 квадратних метрів.

Завдяки унікальним стрілам з композитних і вуглецевих волокон, система ACS3 зможе підтримувати вітрила площею до 2 тисяч квадратних метрів, що дорівнює площі половини футбольного поля.

Сонце продовжуватиме горіти мільярди років, тож ми маємо безмежне джерело енергії. Замість того, щоб запускати масивні паливні баки для майбутніх місій, ми можемо запустити більші вітрила, які використовуватимуть вже наявне "паливо", — підсумував Родс.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?