НАТО готує Китаю жорстке попередження через підтримку Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

НАТО готує Китаю жорстке попередження через підтримку Росії

Лідери країн НАТО
Джерело:  Bloomberg

Лідери країн НАТО вирішили виступити з безпрецеденто жорсткою заявою, закликаючи Китай припинити допомогу Україні. 

Головні тези:

  • НАТО планує виступити з жорстким попередженням до Китаю через підтримку Росії в злочинній війні проти України.
  • В проекті підсумкового комюніке НАТО будуть наведені важливі деталі поставок Китаєм товарів до Росії для військових цілей.
  • Китай офіційно названий НАТО системним викликом згідно з Документом Стратегічної концепції на 2022 рік.
  • Євроатлантична безпека стикається з кібератаками та дезінформацією з боку Китаю, що може призвести до подальшої ескалації конфлікту.
  • США розглядають можливі санкції відносно Китаю за його підтримку Росії у збройному конфлікті проти України.

НАТО планує пригрозити Китаю за допомогу Росії

За інформацією журналістів видання, занепокоєння країн Альянсу викликала підготовка Китаєм ударного БпЛА для застосування Росією у злочинній війні проти України.

Зокрема, у НАТО планують заявити, що Китай виступає вирішальною силою, яка сприяє продовженню Росією злочинної війни проти України.

Ці формулювання міститимуться у проекті підсумкового комюніке, оприлюдненому по завершенні триденного саміту НАТО у Вашингтоні.

НАТО виступить із жорстким попередженням Китаю за допомогу РФ
Єнс Столтенберг на саміті НАТО у Вашингтоні

Зокрема, у висновках НАТО буде надане детальне описання поставок Китаєм товарів подвійного призначення до Росії, серед яких компоненти для озброєнь, обладнання та сировина, які використовує оборонна сфера країни-агресорки.

НАТО планує визнати Китай загрозою для євроатлантичної безпеки

Співрозмовники зі США повідомили журналістам видання, що Китай створює системні виклики євроатлантичній безпеці за допомогою кібератак та поширення дезінформації, а також розвідку потенціалу для протистояння у космосі.

Формулювання проекту може змінитися до того, як остаточну версію буде опубліковано в четвер.

Документ Стратегічної концепції НАТО на 2022 рік уперше офіційно назвав Пекін "системним викликом", замінивши попередній документ, у якому Китай не згадувався.

Офіційні особи США заявили, що Китай утримується від прямих поставок зброї та артилерії, що може сигналізувати про безпрецедентну ескалацію і майже напевно спровокує більш рішучі дії - такі як санкції - проти другої за величиною економіки світу.

Однак у ЄС висловили стурбованість цього місяця через те, що китайські та російські компанії розробляють ударний дрон, аналогічний іранській моделі, розгорнутій в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?