НАТО готується до ймовірного відбиття нападу з боку РФ — The Telegraph
Категорія
Політика
Дата публікації

НАТО готується до ймовірного відбиття нападу з боку РФ — The Telegraph

Кріш'яніс  Каріньш
Джерело:  The Telegraph

За словами глави МЗС Латвії Кріш'яніса Каріньша, партнери по НАТО на тлі зростаючої загрози нападу з боку РФ радять Великій Британії повернути обов'язкову строкову військову службу та підготуватись до можливої тотальної мобілізації. 

Як ЄС та НАТО готуються до відбиття ймовірного нападу з боку РФ

Каріньш зазначив, що у Латвії повернули обов’язкову строкову військову службу після злочинного нападу Росії на Україну.

Всі придатні чоловіки віком від 18 до 27 років тепер зобов'язані відслужити 11 місяців в армії.

Ми б настійно рекомендували це. Ми розробляємо та конкретизуємо систему того, що ми називаємо тотальною обороною, що включає всі частини громадянського суспільства, — зазначив Каріньш.

Міністр додав, що Латвія реалізувала досвід Фінляндії, яка утримує невелику боєздатну армію і дуже великий та навчений кадровий резерв.

Тобіас Еллвуд, колишній міністр і колишній голова комітету з питань оборони британського парламенту, заявив, що Велика Британія повинна серйозно поставитися до пропозиції пана Карінса.

Нещодавно відвідавши Фінляндію, я ясно побачив, що вони мають найбільш вражаючу модель "тотальної оборони" в НАТО. Оскільки Путін забезпечить собі ще шість років на посаді та прагне наслідувати Сталіна та розширити свій вплив, ми також повинні переглянути нашу модель тотальної оборони, — підкреслив Еллвуд.

Тим часом Каріньш наголошує, що Європі ще довго доведеться мати справу з "небезпечною Росією". На його думку, "імперіалістичні амбіції" Росії переживуть самого Путіна.

Навіть після закінчення цієї війни — а всі війни зрештою закінчуються — ми все одно матимемо проблему у РФ, яка не буде безпосередньо пов'язана з правлінням Путіна, — попереджає глава МЗС Латвїі.

На думку міністра, смерть російського опозиціонера Олексія Навального в колонії минулого місяця та фіктивні президентські вибори у РФ цими вихідними лише підкреслюють цей суворий факт.

Ми не бачимо жодних ознак того, що в РФ є якийсь рух, який би висунув лідера, що сповідує просвітницькі, ліберальні ідеї. У найближчому майбутньому цього взагалі не передбачається, — підкреслив Каріньш.

Який сценарій Путін може обрати для війни проти НАТО

За словами експерта з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тараса Жовтенка у коментарі журналістам “Еспресо”, скоріш за все Кремль вдасться до обмеженної гібридної спецоперації за допомогою агентів та спецслужб на території однієї з країн НАТО.

Він є більш реалістичним та може застати Альянс зненацька. Формат не повномасштабної війни, а обмеженої гібридної операції. Він може відобразитись в тому, що росіяни можуть зайти в одну із країн НАТО і захопити певну територію, — пояснює аналітик.

Жовтенко підкреслив, що у Росії можуть розглядати напад з двох плацдармів.

Зокрема, вторгнення може відбутись безпосередньо з території РФ, або з території підконтрольної Білорусі.

При цьому Жовтенко вказує, що дії можуть бути аналогічними тим, що спостерігались на початку вторгнення окупаційної армії РФ в Україну.

На думку аналітиків, російська пропаганда одразу ж почне разганяти наратив про те, що НАТО не зміг задіяти 5 статтю про колективну оборону.

Жовтенко каже, що ймовірний план Росії також передбачає і реакцію НАТО. Якщо там почнуть погрожувати відповіддю, Кремль вдасться до ядерної риторики. 

Тут відразу можна згадати слова Путіна про технічну готовність РФ до ядерної війни. Тобто, у випадку такого сценарію подій Росія знову буде погрожувати ядерною зброєю, — зазначив експерт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?