Національний художній музей буде продавати NFT-токени за мотивами картин
Категорія
Культура
Дата публікації

Національний художній музей буде продавати NFT-токени за мотивами картин

Національний художній музей буде продавати NFT-токени за мотивами картин
Джерело:  online.ua

Національний художній музей та естонський стартап StampsDaq з 1 лютого розпочнуть продавати NFT-токени за мотивами картин.

Джерело: прес-служба музею

Картини NAMU у вигляді NFT

Серед картин, токени яких можна буде придбати – твори Олександри Екстер, Всеволода Максимовича, Олександра Мурашка та Петра Рибки.

NAMU завжди в авангарді сучасних музейних практик, тому для нас важливо, що наш музей перший в Україні, який наважився створити NFT колекцію. Думаю, що чи не найбільшу роль в цьому проєкті відіграє «додана вартість» цифрового мистецтва в форматі NFT – анімовані ефекти, які допомагають розкрити контекст написання твору, але водночас викликають бажання прийти до музею і побачити оригінал на власні очі, - розповіла Юлія Литвинець, генеральний директор Національного художнього музею України.

У музеї зазначили, що цифрове мистецтво в NFT-форматі буде доступне в 5-ти ступенях рідкісності на торговому майданчику STAMPSDAQ. Ціна одного NFT-токену коливатиметься від 25 до тисячі доларів США залежно від категорії рідкісності та аукціонного попиту.

Дизайнери понад три місяці працювали над тим, щоб надати кожному з рівнів рідкісності неповторності завдяки анімаційним і звуковим елементам.

Співпраця нашої компанії з Національним художнім музеєм України є тільки першим кроком в реалізації масштабного проекту трансформації художньої спадщини України в цифровий формат NFT. Протягом кількох наступних років сотні музейних творів України стануть доступні в NFT форматі і запропоновані колекціонерам з усього світу на торговому майданчику STAMPSDAQ, - сказав Андрій Шаповалов, CEO стартапу STAMPSDAQ.

За словами прес-служби музею, NFT-колекція поповнюватиметься що два тижні. Так, з другої половини лютого планується випуск серії NFT арту за мотивами творів Миколи Пимоненка – автора багатьох картин на сільську та міську тематику ("Київська квіткарка" (1908), "Ідилія" (1908) та інші).

Що таке NFT

Невзаємозамінні токени — це особливий тип криптовалюти, який є незамінним, на відміну від більшості криптовалют та багатьох мережевих або службових токенів. Являє активи, що існують лише у власних криптосистемах.

NFT — це одиниця даних у цифровій книзі, що називається блокчейном, де кожен NFT може представляти унікальний цифровий елемент, і тому кожен з них не взаємозамінний.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?