Науковці досягли рекордної швидкості передачі даних за допомогою оптоволокна
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці досягли рекордної швидкості передачі даних за допомогою оптоволокна

Швидкість інтернет-з'єднання
Джерело:  online.ua

Науковці досягли рекордної передачі даних за допомогою оптоволокна, яка у 1,6 млн разів перевищує швидкість традиційного широкосмугового інтернет-з'єднання. 

Головні тези:

  • Науковці досягли рекордної швидкості передачі даних через оптоволокно - 402 терабіта на секунду.
  • Ця швидкість перевищує традиційні широкосмугові інтернет-з'єднання у 1,6 мільйони разів.
  • Вчені з Астонського університету використали всі 6 діапазонів довжин хвиль для досягнення цього рекорду.
  • Зростання навантаження мережі вимагає використання нових діапазонів довжин хвиль для збільшення пропускної здатності оптичної інфраструктури зв'язку.
  • Розроблена технологія оптичної передачі даних може значно покращити ефективність та продуктивність систем передачі даних у майбутньому.

Що відомо про досягнення рекордної швидкості передачі даних за допомогою оптоволокна

У матеріалі видання NICT зазначається, що рекордна швидкість передачі даних за допомогою оптоволокна досягла 402 терабіт на секунду.

Підкреслюється, що заради досягнення цього показника команда вчених з Астонського університету у Великій Британії задіяла всі діапазони довжин хвиль, наявні в в комерційних волоконно-оптичних кабелях.

Вчені досягли нового рекорду передачі даних через оптоволокно
Сервери та мережі зв’язку

Зазвичай у більшості подібних з’єднань задіяні виключно один чи два діапазони.

Підкреслюється, що новий рекорд перевищив попередній показний, отриманий в березні цього року.

Під час попереднього експерименту науковцям вдалось досягти швидкості передачі даних в 301 терабіт на секунду, використовуючи 4 з 6 діапазонів довжинь хвиль.

Цей висновок може допомогти збільшити пропускну здатність одного волокна, щоб світ отримав більш високопродуктивну систему. Очікується, що нещодавно розроблена технологія зробить значний внесок у розширення пропускної здатності оптичної інфраструктури зв'язку, оскільки попит на майбутні послуги передачі даних стрімко зростає, - пояснює викладач електроніки та комп'ютерної інженерії в Астонському університеті Ян Філліпс.

Зазначається, що група британських дослідників побудувала першу у світі систему оптичної передачі даних, що охоплює всі 6 діапазонів довжин хвиль, зокрема, O, E, S, C, L і U.

Вони належать до різних ділянок інфрачервоного діапазону електромагнітного спектра, що лежать в межах від 1260 до 1675 нанометрів. Для порівняння, видиме світло знаходиться в діапазоні від 400 до 700 нанометрів.

Більшість сучасних комерційних волоконно-оптичних з'єднань передають дані, використовуючи частини С-діапазону та L-діапазону, оскільки це найбільш стабільні сегменти, а це означає, що найменша кількість даних втрачається під час передачі. Але зростаюче навантаження мережі означає, що одного дня ці діапазони будуть перенасичені, тож нам потрібно буде використовувати нові діапазони, - підкреслюється у звіті дослідників.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?