Науковці розвіяли популярний міф про 10 тис кроків щодня для підтримки здоров'я
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці розвіяли популярний міф про 10 тис кроків щодня для підтримки здоров'я

Ходьба
Джерело:  online.ua

Останні наукові дослідження доводять, що популярне твердження про необхідність робити не менше 10 тис кроків на день для підтримки здоров'я є дещо перебільшеним.

Головні тези:

  • Скоріший міф про необхідність щоденних 10 тис кроків для здоров'я розсіяно останніми науковими дослідженнями.
  • Вчені визначили, що навіть помірна ходьба має користь для здоров'я, а оптимальна кількість кроків на день може відрізнятися для різних груп населення.
  • Дослідники виявили, що для зниження ризику смертності досить вже не 10 тис, а лише 4,4 тис кроків на день, а найбільша користь спостерігалась при робленні 7,5 тис кроків.
  • Аналіз довгострокового дослідження показав, що навіть неквапливі прогулянки можуть знижувати ризик смертності на 50-70% у порівнянні з особами, які роблять менше 7 тис кроків на день.
  • Підтримайте своє здоров'я правильним рівнем фізичної активності, виходячи з рекомендацій науковців і конкретних досліджень з цієї теми.

Звідки взялось твердження про необхідність 10 тис кроків на день

Зазначається, що у середині 60-х років минулого століття японська компанія Yamasa Clock у рамках власної рекламної кампанії презентувала вимірювач кількості кроків Manpo-kei, що в перекладі означає "10 тисяч кроків".

Через цей маркетинговий хід у мільйонів людей виникло переконання, що саме 10 тис кроків на день оптимально сприяють підтримці організму у здоровому стані.

Вчені визначили оптимальну кількість кроків на день для підтримки здоров’я
Ходьба

Згодом цей стандарт запозичили інші виробники пристроїв вимірювання щоденної фізичної активності.

Однак велика кількість проведених досліджень підтверджує користь саме помірної ходьби.

Що відомо про результати досліджень

Зокрема, за результатами дослідження науковців з Гарвардської школи медицини, для зниження ризику смертності серед жінок старшого віку достатньо всього 4,4 тис кроків.

При цьому найбільша користь спостерігалась в тих, хто протягом дня робив 7,5 тис кроків.

Дослідники з Університету Массачусетсу провели аналіз довгострокового дослідження CARDIA, яке включало 2,1 тисячі чоловіків та жінок віком від 38 до 50 років.

Вимірювання активності проводились за допомогою акселерометрів у 2005 — 2006 роках. Розділивши учасників на три групи за рівнем активності (менш як 7 тисяч, до 10 тисяч та понад 10 тисяч кроків на день), дослідники виявили, що 7 тисяч кроків на день знижують ризик смертності на 50 — 70%.

Примітно, що дослідники не знайшли зв’язку між інтенсивністю ходьби та зменшенням ризику смертності, тобто неквапливі прогулянки мають такий же ефект, що й енергійний.

Ці дані показали, що навіть неспішні прогулянки забезпечують ті ж переваги, що і більш інтенсивна ходьба.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?