Науковці запропонували новий спосіб зробити Марс придатним для життя
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці запропонували новий спосіб зробити Марс придатним для життя

Марс
Джерело:  Reuters

Науковці пропонують новий спосіб зміни атмосфери на Марсі для підвищення температури на планеті і створення потенційних умов придатності для існування живих істот. 

Головні тези:

  • Науковці запропонували новий метод зміни атмосфери на Марсі для створення придатних умов для життя.
  • Використання наночастинок заліза чи алюмінію у атмосфері Марсу може підвищити температуру на планеті на 28°C протягом 10 років.
  • Поява спеціальної пропозиції нагрівання Марсу стимулює науковців до ширшого дослідження можливостей придатності планети для життя.
  • Ідея полягає у зміні навколишнього середовища Марсу за допомогою наночастинок для наближення планети до земної атмосфери.
  • Хоча наночастинки можуть створити сприятливі умови для життя, потрібні подальші дослідження, щоб визначити можливі наслідки цієї ініціативи.

Як науковці пропонують змінити температуру на Марсі

Зазначається, що у новому дослідженні, оприлюдненому у журналі Science Advances, пропонується розпилювати у атмосфері Марсу крихітні частинки заліза чи алюмінію, які можуть допомогти підвищити температуру і зробити умови на планеті більш придатними для існування людей.

Науковці пропонують протягом багатьох років безперервно викидати в атмосферу Марсу нанострижні зі швидкістю приблизно 30 літрів на секунду.

Вчені підрахували, що це дозволить підвищити атмосферу планети приблизно на 28°C протягом буквально 10 років.

Наразі середня температура на Марсі становить -65°C. А коливання температури становлять від 20°C до -153°C.

Вчені пропонують підвищити температуру на Марсі
Поверхня Марсу

Науковці з NASA підкреслюють, що на формування клімату на Марсі вплинуло розташування планети.

Марс перебуває на відстані 228 млн кілометрів від Сонця. Світлу необхідно близько 13 хвилин аби дістатись поверхні планети.

У Червоної планети також дуже тонкий шар атмосфери, що не дозволяє утримувати сонячне тепло, яке повертається назад у космос.

Водночас вчені визнають, що цей крок не зробить четверту від Сонця планету повністю придатною для життя, але потенційно сприятиме цьому. Люди на планеті можуть зіткнутися з іншими проблемами, як-от:

  • нестачею кисню для дихання;

  • шкідливим ультрафіолетовим випромінюванням;

  • непридатним для вирощування сільськогосподарських культур солоним ґрунтом;

  • пиловими бурями, які іноді охоплюють більшу частину планети, та іншим.

Що кажуть науковці

Ідея полягає у тому, щоб змінити навколишнє середовище планети так, щоб зробити його більш схожим на земну. Для Марса нагрівання планети є необхідним, але недостатнім першим кроком. Попередні концепції зосереджувалися на викиді парникових газів, але для цього потрібна велика кількість ресурсів, які дефіцитні на Марсі. Ключовими елементами нашої роботи є нова пропозиція використання спеціально розроблених наночастинок для зігрівання атмосфери Марса, а також кліматичне моделювання, яке передбачає, що цей підхід може бути набагато ефективнішим, ніж попередні концепції, - пояснює один з учасників дослідження, учений-планетолог Чиказького університету, США, Едвін Кайт

За словами провідного автора роботи Саманеха Ансарі, своєю пропозицією команда науковців намагається не лише довести можливість нагрівання Марсу, а й спонукати вчених до ширшого дослідження цієї теми.

Хоча наночастинки можуть зігріти Марс, як переваги, так і потенційна шкода від цієї ініціативи наразі невизначені. Наприклад, у малоймовірному випадку, коли виявиться, що марсіанський ґрунт містить токсичні для земного життя частинки. З іншого боку, якщо на поверхні Марса вдасться створити фотосинтетичну біосферу, це може збільшити здатність Сонячної системи до процвітання людини, - припускає Едвін Кайт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?