Науковці спрогнозували майбутнє коронавірусу на планеті
Категорія
Світ
Дата публікації

Науковці спрогнозували майбутнє коронавірусу на планеті

Науковці спрогнозували майбутнє коронавірусу на планеті
Джерело:  online.ua

У наступне десятиріччя коронавірусу COVID-19 може все менше й менше впливати на життя людей, а згодом перетворитися на звичайне захворювання, що провокує появу кашлю з нежитю.

Джерело: Viruses

Відповідний прогноз, побудований на математичних моделях із застосуванням коронавірусної статистики, зробили експерти Університету Юти в Сполучених Штатах.

“Моделі показують можливе майбутнє, яке ще не повністю визначене. Протягом наступного десятиліття серйозність COVID-19 може зменшитися в міру того, як у населення розвиватиметься колективний імунітет”, - цитують медіа Фреда Адлера, доктора філософії, професора математики і біологічних наук у закладі.

Дані прогнозу вказують на ймовірність змін у захворюванні пов’язані з адаптацією нашої імунної відповіді, однак не змінами безпосередньо вірусу. Наразі у світі поширюється велика кількість сезонних коронавірусів, хоча вони не настільки агресивні та поширені, як сьогоденний винуватець пандемії.

Для перевірки припущення про зниження впливу COVID-19 на життя людей науковці розробили низку математичних моделей, а в роботі, зокрема, використали статистику щодо імунної відповіді організму на вірус.

Команда дослідників під час роботи врахували наступні фактори, які можуть вплинути на зміну статусу COVID-19 у майбутньому:

  • людина, яка перенесла незначне ураження вірусом, з високою ймовірністю перенесе його легко та виділить невелику частку інфекції;

  • дорослі, серйозно уражені COVID-19, з високою ймовірністю перенесуть його важко та поширять більшу частку інфекції;

  • маски та соціальне дистанціювання знижують ризики підхопити вірус;

  • діти мають менший ризик важкого перебігу хвороби;

  • дорослі після перенесеної хвороби чи повної вакцинації захищені від важкого перебігу захворювання.

За розробленими моделями, людство ставатиме все більш схильним до легкого перебігу захворювання у довгостроковій перспективі.

“На початку пандемії з вірусом ніхто не був знайомий. Наша імунна система не була підготовлена”, - звернув увагу науковець.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?