Науковці виявили каліфорнійський штам, який чинить опір вакцинам
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці виявили каліфорнійський штам, який чинить опір вакцинам

Науковці виявили каліфорнійський штам, який чинить опір вакцинам
Джерело:  online.ua

Останнє масштабне дослідження вчених підтвердило, що наявні вакцини проти коронавірусу можуть бути менш ефективними проти ще одного нового штаму. Варто звернути увагу на те, що варіант вперше зафіксували в Каліфорнії - він уже отримав назву Епсілон.

Джерело: New York Post

Новий штам Епсілон має три мутації білка

Новим дослідженням займалися науковці з Вашингтонського університету на базі лабораторії Vir Biotechnology з Сан-Франциско. За їхніми словами, новий варіант має 3 мутації білка з шипами, які він використовує для ослаблення дії наявних вакцин до 70%.

Окрім того, наголошується, що мутації штаму руйнують нейтралізовані антитіла, які виробляються такими вакцинами, як Pfizer і Moderna, і захищають від інфекції.

Також дослідники з'ясували, що спайкові мутації також можуть знизити якість та тривалість природних антитіл, які імунітет людини формує після подолання коронавірусної інфекції.

Таким чином, ефективність вакцин, що наразі існують, може бути знижена на 50 –70%.

"Також вчені зафіксували, що в одному з білків-шипів мутація послабила 14 з 34 безпечних для вакцинації антитіл – це знову ж таки свідчить про те, що захист від вакцин може бути значно нижче. Наразі науковці особливу увагу приділяють вивченню мутації коронавірусу, адже деякі з них уже показали значно вищі показники реплікації та швидкі темпи поширення. А ось, чи діють проти них вакцини, які є ринку досі достеменно невідомо. Очевидно, що не усі препарати здатні забезпечити такий же захист проти мутацій, як проти початкової версії COVID-19", - йдеться в повідомленні.

Не можна також не звернути уваги на те, що поке найсильніше занепокоєння спровокував варіант Дельта, який вперше зафіксували в Індії. Так, ВООЗ навіть назвала штам серйозною загрозою. Саме тому міжнародна спільнота почала приймати додаткові карантинні та епідеміологічні заходи, аби протидіяти стрімкому поширенню штаму.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?