Німецькі науковці дійшли висновку, що завдяки особливостям приготування у пиві містяться тисячі унікальних хімічних сполук - їх вирішили виявити за допомогою одного з найсучасніших методів аналізу.
Джерело: Frontiers in Chemistry
Вчені дослідили склад пива
Під час свого нового дослідження вчені скористалися новітнім методом мас-спектроскопії. Для аналізу вони вибрали 467 сортів пива, які привезли із сорока країн світу – Північної і Південної Америки, Європи, Африки і Південно-Східної Азії.
"Перш за все визначали повний хімічний склад різних видів пива, для чого застосували мас-спектрометр, який також здатен визначити концентрацію тих чи інших речовин. Мас-спектрометр перетворює атоми речовини у заряджені іони і по їх струму визначає тип атомів та підраховує кількість. Також намагались відтворити послідовність реакцій, які відбуваються при варінні. На дослідження кожного сорту було потрібно приблизно 10 хвилин", - йдеться в повідомленні.
За словами науковців, усі ці сорти пива можна описати приблизно 7700 хімічними формулами, у кожній з яких бере участь до 25 складних молекул.
Варто звернути увагу на те, що поєднання варіантів створює понад 100 000 речовин. Ба більше, 80 відсотків цих речовин узагалі не відомі науці – вони не зустрічаються в жодній базі даних.
Хіміки наголошують, що усі ці поєднання визначають різноманіття смаку, аромату та інших якостей.
"Пиво – це приклад колосальної хімічної складності. І завдяки недавнім досягненням в аналітичній хімії ми можемо розкрити цю складність з безпрецедентною деталізацією", – наголосив Філіп Шмітт-Копплін, який є професором Мюнхенського технічного університету.
Читайте також:
Крафтове пиво в помірній кількості корисно для здоров’я. Цей напій покращує роботу кишечника, підсилює імунітет і сприяє нормалізації сну.
Вчені планують створювати штучне життя на основі блокчейн-технології.
Дослідники попередили про стрімке зменшення кількості жінок на планеті.