Науковці з'ясували вік кита, рештки якого знайшли біля станції "Академік Вернадський"
Категорія
Світ
Дата публікації

Науковці з'ясували вік кита, рештки якого знайшли біля станції "Академік Вернадський"

Науковці з'ясували вік кита, рештки якого знайшли біля станції "Академік Вернадський"
Джерело:  online.ua

Морський ссавець помер у сьомому столітті – "в епоху вікінгів та цивілізації майя, за три сторіччя до княгині Ольги і князя Володимира". Згідно з результатами дослідження, вдалось встановити, вік залишків кита - він становить  1350 років. Максимальна похибка цього дослідження – 30 років.

Джерело: повідомлення НАНЦ у  Facebook

Науковці Національного антарктичного наукового центру отримали результати радіовуглецевого аналізу зразків, зробленого в лабораторії у Познані, Польща. Рештки кита знаходяться на острові Расмуссен, неподалік від єдиної української антарктичної станції "Академік Вернадський".

Вид тварини – синій кит. Як відомо, це найбільший у світі ссавець. Провівши деякі математичні підрахунки, засновані на аналізі біологічної конструкцій тварини, зокрема, його щелепи, науковці можуть стверджувати - кит був завдовжки щонайменше 26 метрів. Він належав до південного (антарктичного) підвиду – це найбільший підвид серед синіх китів.

Відкриття має велике значення, оскільки загалом у музеях світу є лише кілька десятків скелетів синіх китів, і більшість із них належать іншому підвиду.

Наступні дослідження решток кита включатимуть генетичний аналіз, що дозволить знайти нові відомості про еволюцію синіх китів і демографію їхніх давніх, нині знищених стад.

Китобійний промисел

"В результаті китобійного промислу до 1960-х років синій кит був майже повністю винищений. З 1963 року вид перебуває під охороною, але через незаконний (зокрема, радянський та японський) промисел відновлення популяції не відбувалося. На середину 1980-х, за даними міжнародної китобійної комісії, в світі залишалося не більше 200-1400 особин" - йдеться у повідомленні НАНЦ.

Раніше, до початку звірської епохи полювання на синього кита, цей підвид належав до одного з найчисельніших – популяція становила 250-300 тис. особин.

Нині, не зважаючи на низку введених природоохоронних заходів, антарктичний синій кит все одно залишається дуже рідкісним – його чисельність становить 1,6-3 тис. особин.

Біологи передбачають, що для відновлення популяції знадобиться хоча б два століття. І це у випадку, якщо планету не накриє низка серйозних екологічних проблем.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?