Найкривавіший теракт ХХІ століття: що трапилося 11 вересня 2001 року у США
Категорія
Світ
Дата публікації

Найкривавіший теракт ХХІ століття: що трапилося 11 вересня 2001 року у США

Найкривавіший теракт ХХІ століття: що трапилося 11 вересня 2001 року у США
Джерело:  online.ua

20 років тому стався один з найкривавіших терактів в історії та наймасовіший за кількістю жертв. Уранці 11 вересня 2001 року члени терористичного угруповання "Аль-Каїда" захопили літаки та скерували їх у вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку. Ще один літак направили у будівлю Пентагону. В результаті цієї атаки загинули 2 977 людей, зокрема,  12 осіб українського походження.

Джерело: ONLINE.UA

Що відомо про теракт 11 вересня 2001 року в США

Зранку 11 вересня представники ісламського руху "Аль-Каїда" неочікувано для всіх викрали 4 літаки (American Airlines Boeing 767-223ER рейс № 11, United Airlines Boeing 767-222 рейс № 175, American Airlines Boeing 757-223 рейс № 77 та United Airlines Boeing 757-222 рейс № 93) та скерували їх вежі-близнюки в районі Мангеттена у Нью-Йорку.

О 8:46 ранку Boeing 767-223ER таранить Північну вежу Всесвітнього торгового центру між 93 та 99 поверхами. Зіткнення спровокувало появу величезного стовпа диму від літака, що вибухнув усередині будівлі. Американці, які перебували у будівлі, починають евакуюватися сходами, починається масова паніка.

Під час першого вибуху тодішний президент США Джордж Буш-молодший знаходиться у початковій школі імені Емми Букер у Сарасоті, штат Флорида. Про теракт йому зразу ж повідомила радниця з національної безпеки Кондоліза Райс.

О 9:03 Boeing 767-222 врізається у Південну вежу між 77 та 85 поверхами. В результаті зіткненні усі 65 осіб, які перебували на борту лайнера, загинули. Цієї ж хвилини Джордж Буш-молодший заходить до класної кімнати Початкової школи імені Емми Букер.

Очільник адміністрація Білого дому каже Бушу-молодшому про другий теракт (фото - people.com)

О 9:29 президент США виступає перед вчителями з першою заявою щодо терактів.

"Сьогодні ми мали національну трагедію. Два літаки вразили Всесвітній торговий центр. Це є очевидним терактом на нашу країну", - заявив тоді Джордж Буш-молодший.

9:37 – Boeing 757-223 врізається в західний бік будівлі Пентагону, розпочинається пожежа. Ця частина будови має нові офіси, де нещодавно було зроблено ремонт. Всі 64 особи, які перебували на літаку, та 125 співробітників Пентагону гинуть.

9:59 – Південна вежа падає.

10:03 – літак Boeing 757-222 розбивається у штаті Пенсільванія. Згодом журналісти дізналися, що пасажири літака стільниковим телефоном дізналися про атаки на Всесвітній торговий центр та вирішили запобігти терактові, знешкодивши терористів. У результаті літак, який ісламісти планували направити на Білий дім чи Капітолій, розбився.

10:28 – падає Північна вежа.

10:43 – розпочалася масова евакуація з Вашингтона (округ Колумбія) та Нью-Йорку.

16:00 – новинні агенції з посиланнями на інсайдерів в ЦРУ повідомляють, що головним підозрюваним у теракті є Усама бен Ладен.

17:20 – падає Всесвітній торговий центр-7. Це 47-поверхова будівля, яка знаходилася навпроти веж-близнюків.

20:30 – Джордж Буш-молодший робить відеозвернення, де каже, що теракти спрямовані на американський спосіб життя, і що "нас неможливо залякати".

21:00 – президент Буш-молодший збирає Раду з національної безпеки, де голова ЦРУ Джордж Тенет заявляє, що Аль-Каїда та Талібан в Афганістані є одним і тим самим. У відповідь, Буш каже: "Скажіть талібам, що ми з ними покінчили".

Наслідки теракту 11 вересня 2001 року в США

В результаті терактів 11 вересня:

  • загинули 2977 осіб – громадяни 78 країн світу;

  • понад 25 тисяч осіб були поранені;

  • загальні втрати склали 10 мільярдів доларів;

  • розпочалася боротьба зі світовим тероризмом. Основним об'єктом уваги американських спецслужб постав Усама бен Ладен, який очолював "Аль-Каїду". ФБР пропонувало за нього винагороду в 25 мільйонів доларів.

Спецслужби США вбили Усама бан Ладена понад 10 років тому в Абботтабаді в Пакистані. З того часу нікого не засудили за організацію терактів. Ще до вбивства винною визнали одну людину – Закаріаса Муссауї – і засудили до довічного ув’язнення. Халіда Шейха Мохаммеда, якого вважають керівником терактів 9/11, досі судять.

11 вересня 2021 року чинний американський лідер Джо Байден звернувся до американців та закликав їх об'єднатися.

"Єдність робить нас тими, ким ми є (...) Це для мене стало головним уроком 11 вересня. Його сенс в тому, що в найбільш вразливі моменти (...) в битві за душу Америки єдність - наша найбільша сила", - сказав Байден.

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?