НБУ за тиждень зменшив продаж валюти до понад пів мільярда доларів
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ за тиждень зменшив продаж валюти до понад пів мільярда доларів

НБУ
Валюта

Національний банк за тиждень з 30 жовтня по 3 листопада на міжбанківському валютному ринку продав 563,45 млн доларів і купив 0,65 млн доларів. 

Яка ситуація з валютою

Згідно з даними валютних інтервенцій Нацбанк за тиждень продав на міжбанківському валютному ринку 563,45 млн доларів, що на 113,15 млн доларів менше ніж тижнем раніше, коли обсяг продажу з резервів становив 676,7 млрд дол. 

Фото – bank.gov.ua

При цьому регулятор купив 0,65 млн доларів, а тижнем раніше – 1,55 млн. 

До слова, 2 жовтня Нацбанк оголосив про перехід від режиму фіксованого курсу. Починаючи з 3 жовтня офіційний курс долара почав змінюватися – вперше з липня 2022-ого.

Новий режим в НБУ називають "керованою курсовою гнучкістю". Перехід до неї є одним з кроків у напрямку повної валютної лібералізації та повернення до довоєнного режиму роботи валютного ринку.

Відповідно, НБУ більше не буде встановлювати значення курсу долара директивно. Починаючи з 3 жовтня курс долара змінюється відповідно до ситуації на валютному ринку.

Загалом від початку року Нацбанк продав вже 21,937 млрд доларів, а купив – 208,42 млн доларів. 

Для чого НБУ вводив фіксований курс гривні

Фіксація офіційного курсу та впровадження жорстких валютних обмежень 24 лютого 2022 року були вимушеним кроком. НБУ постійно наголошував, що ці рішення є тимчасовими, і на те є причини, - йдеться в повідомленні регулятора.

Як пояснюють в НБУ, такі рішення допомогли запобігти паніці й забезпечити стабільну роботу фінансової системи, а також сприяли адаптації бізнесу та населення до умов повномасштабної війни.

Не можна також не згадати про те, що загалом від початку року Нацбанк продав вже 21,201 млрд доларів, а купив – 208,28 млн доларів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?