Неочікуваний результат. Оксфордський словник обрав головне слово 2023 року
Категорія
Культура
Дата публікації

Неочікуваний результат. Оксфордський словник обрав головне слово 2023 року

Oxford Languages
Оксфордський словник

Інтернет-сленг обрали словом 2023 року за версією Оксфордського словника. Цим словом стало rizz – романтична привабливість.

Сленг з Мережі став словом року

Команда мовних експертів Оксфордського словника визначила слово року. У 2023 році ним стало rizz – сленг, що означає романтичну привабливість або чарівність.

Представники словника зазначають, що слово rizz широко використовується в Інтернеті, зокрема цей гештег набрав мільярди переглядів у TikTok.

Слово року Оксфордського словника
languages.oup.com

За даними видавництва Oxford University Press, що видає Оксфордський словник англійської мови, воно означає стильність, чарівність чи привабливість, а також здатність залучити романтичного чи сексуального партнера.

Вважається, що воно є скороченою формою слова "харизма" (charisma). Його також можна використовувати як дієслово, часто у словосполученні rizz up, що означає "приваблювати, спокушати або розмовляти (з людиною)" – to attract, seduce, or chat up (a person).

Сплеск використання слова rizz доводить, що слова і фрази, які походять з інтернет-культури, все частіше стають частиною повсякденної мови й будуть продовжувати формувати мовні тенденції в майбутньому, – сказав у своїй заяві президент Oxford Languages Каспер Гратвол.

Словник зазначає, що слово опинилося на піку популярності в червні цього року після того, як актора Тома Голланда запитали в інтерв'ю Buzzfeed про його харизму, на що він відповів, що у нього "немає ніякої харизми взагалі" (I have no rizz whatsoever, I have limited rizz).

Його також до свого короткого списку вніс найстаріший американський видавець словників Merriam-Webster.

Експерти Оксфордського словника обирали слово року серед фіналістів:

  • prompt (підказка) – інструкція, яку дають програмі штучного інтелекту, алгоритму тощо, що визначає або впливає на контент, який вона генерує;

  • situationship (ситуативні стосунки) – романтичні або сексуальні стосунки, які не вважаються офіційними чи сталими;

  • Swiftie (свіфті) – палкий шанувальник або шанувальниця співачки Тейлор Свіфт. З ним також часто вживаються: "фандом" (Swiftie fandom), "жорсткий" (die-hard Swiftie), "гардкор" (hardcore Swiftie) і "самопроголошений" (self-proclaimed Swiftie).

Слова року 2023

Свої слова року вже назвали інші впливові словники.

Так, укладачі Collins назвали "штучний інтелект" словом 2023 року, а Кембриджського словника — "галюцинувати" (hallucinate), що теж стосується штучного інтелекту.

Merriam-Webster назвав таким поняття "автентичний" (authentic).

Слово "автентичний" має декілька значень:

  • нефальшивий та неімітований;

  • справжній, фактичний;

  • вірний власній особистості, духу чи характеру.

Окрім того, наголошується, що автентичність часто пов’язана з ідентичністю – національною чи особистою.

За словами команди Merriam Webster, автентичність – це те, до чого прагнуть бренди, впливові особи й знаменитості в соціальних мережах.

До прикладу, скандальний мільярдер та бізнесмен Ілон Маск, який відомий своєю проросійською позицією, нещодавно заявив, що люди повинні бути більш "автентичними" в соціальних мережах.

Також ЗМІ часто цитували відому співачку Тейлор Свіфт, яка нещодавно розмірковувала про пошук свого "автентичного голосу" та "автентичного я".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?