Нестерпний запах та жахливі наслідки. Що відомо про екоцид Росії у Харкові
Категорія
Україна
Дата публікації

Нестерпний запах та жахливі наслідки. Що відомо про екоцид Росії у Харкові

Екоцид Росії у Харкові

Після удари БпЛА по Харкову стався виток нафтопродуктів. Унаслідок цього одна з вулиць міста перетворилась у річку, що палала, й пожежа забрала життя 2 родин із дітьми.

Що відомо про екоцид Росії у Харкові

Нині містяни намагаються оговтатись після трагедії. Тим часом в ОСУВ "Хортиця", що ворог не формує потужного угруповання для наступу на Харків.

На струмочках біля харківської вулиці, що палала, досі видно жирні плями. Це означає, що у воді є нафтопродукти, зокрема бензин. Крім того, вони просочились у ґрунти на городах людей, і їх треба потрібно очищувати.

Однак екологи ще такого не бачили. Вони разом з рятувальниками ще в день пожежі намагались мінімізувати наслідки цієї жахливої консультації. Зв'язувались з одеськими колегами. Допомогли Харкову й Полтава та Швейцарія.

Тутешні мешканці, які постраждали від пожежі, розповідають, що перебувати в таких умовах, зокрема, з дітьми неможливо. Випари — дуже шкідливі для організму дорослих, тож про малолітніх дітей годі й говорити. Згадують, що під час пожежі так сильно палало, що думали не врятуються.

Діти дуже злякались. І вибуху, і всього, що відбувалось. Вони все бачили. І менша, і старша доньки плакали та кричали. Вони були дуже сильно налякані. Родину, що загинула, ми не знали. Утім я просто бачила маленьку дитину, думала, буде з ким моїм гратися, — згадала Юлія, мешканка постраждалої вулиці.

Що кажуть екологи

У Харківській ОВА говорять, що нині вміст нафтопродуктів у річках та ґрунтах у межах норми. Однак боротись із наслідками все ще потрібно.

Залишається ще багато роботи із з'ясування площі забруднення та по вивченню питання, в які водоносні горизонти та наскільки потрапили ці нафтопродукти. Це питання досить тривалого часу. Розроблений план заходів, який передбачає моніторинг ситуації компонентів довкілля — ґрунту та води, — зазначив Андрій Нерета, директор Департаменту захисту довкілля та природокористування ХОВА.

Харківські екологи ніколи раніше не стикались ні з чим подібним. Харкову потрібне фінансування й допомога всіх можливих науковців, навіть з-за кордону, для того, аби розробити проєкт подолання наслідків. Це може тривати весь 2024 рік.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?