Нідерланди підготують для України шість додаткових винищувачів F-16
Категорія
Світ
Дата публікації

Нідерланди підготують для України шість додаткових винищувачів F-16

F-16
Джерело:  online.ua

Міноборони Нідерландів готує до доставки в Україну ще 6 винищувачів F-16. Країна вже готує 18 літаків, які анонсували раніше.

Україна отримає додаткові F-16

Нідерланди не будуть продавати 6 винищувачів F-16, а передадуть їх Україні. У Міноборони країни повідомили, що решта 18 літаків призначені для навчального центру F-16 в Румунії.

Міністерство оборони Нідерландів готує до постачання Україні ще шість винищувачів F-16. Перевага України в повітрі має важливе значення для протидії російській агресії, — написала міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

Протягом багатьох років F-16 становив найважливішу частину ударної сили Королівських ВПС Нідерландів. Тепер цю роль перебрав на себе F-35. Усі F-16 утилізовані, — йдеться в заяві Міноборони.

У 2021 році Нідерланди уклали угоди з компанією Draken International про продаж 12 F-16.

Однак цей продаж не відбувся, після чого Нідерланди запропонували Draken можливість придбати в майбутньому 6 F-16. Проте тепер сторони домовилися, що продаж не відбудеться.

F-16 для України: що відомо

У серпні 2023 року прем’єр-міністр Данії пообіцяла передати 19 F-16 до України. Зараз шість українських пілотів навчаються у Данії на сучасних винищувачах.

У листопаді 2023 року речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат повідомив, що українці вже здійснюють вильоти з інструкторами.

Тоді ж в Румунії відкрився Європейський навчальний центр F-16, де українські пілоти проходитимуть навчання.

Пізніше в Пентагоні повідомили, що українські пілоти проходять навчання в США і Європі і з льотної експлуатації F-16, і з технічного обслуговування.

У жовтні глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що Україна отримає перші літаки F-16 не раніше ніж навесні 2024 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?