Нідерланди почали передачу Україні БпЛА — Кайса Оллонґрен
Категорія
Політика
Дата публікації

Нідерланди почали передачу Україні БпЛА — Кайса Оллонґрен

Кайса Оллонґрен
Джерело:  Delfi

Глава Міноборони Нідерландів Кайса Оллонґрен заявила про початок передачі Україні БпЛА у рамках коаліції дронів, сформованої на базі контактної групи з допомоги Україні у форматі “Рамштайн”. 

Що відомо про початок передачі Україні дронів Нідерландами

Я не можу назвати точну кількість, але ми вже передаємо безпілотники Україні. Коаліція безпілотників дуже важлива, бо тепер ми об'єднаємо зусилля, а це означає, що ми зможемо збільшити кількість безпілотників відповідно до потреб України, - підкреслила Оллонґрен.

Вона зазначила, що Нідерланди також беруть активну участь у рамках коаліції протиповітряної оборони України.

Наприклад, із системами Patriot, а також з F-16, які теж у процесі. Тож має сенс брати участь у такого роду коаліції. І я думаю, що, як і у випадку з безпілотниками, нам потрібно дуже точно визначити, що потрібне Україні, - наголосила Оллонґрен.

До того ж Оллонґрен підтвердила, що триває навчання українських пілотів на F-16.

Ми також готуємо літаки до фактичної передачі. Ми оголосили, що передамо 24 літаки F-16 разом із Данією та Норвегією якнайшвидше. Але все має бути готовим. Я впевнена, що цього року ми зможемо розпочати їхню передачу, - зазначила глава Міноборони Нідерландів.

Що відомо про коаліцію дронів у рамках допомоги в форматі “Рамштайн”

12 грудня 2023 року міністр оборони України Рустем Умеров та його колега з Латвії Андріс Спрудс обговорили створення коаліції дронів.

Як розповів в січні Спрудс, до коаліції безпілотників приєдналися вже понад 20 країн, зокрема:

  • Швеція;

  • Данія;

  • Німеччина;

  • Литва;

  • Естонія;

  • Нідерланди.

За словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, група країн Альянсу хоче передати українським захисникам мільйон безпілотників у рамках військової допомоги.

За словами Умєрова, офіційно коаліція почала роботу тільки 17 лютого цього року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?