Німеччина припинила експорт зброї до Ізраїлю. В чому причина
Категорія
Світ
Дата публікації

Німеччина припинила експорт зброї до Ізраїлю. В чому причина

зброя
Джерело:  Reuters

Офіційний Берлін тимчасово призупинив експорт озброєння до Ізраїлю через судові позови. Єрусалим звинувачують у порушенні гуманітарного права.

Головні тези:

  • Німеччина призупинила експорт зброї до Ізраїлю через судові позови та порушення гуманітарного права.
  • Єрусалим у 2024 році отримав дозволів на експорт озброєння на суму в 14,5 млн.
  • Призупинення експорту зброї свідчить про стурбованість країн щодо використання їхньої продукції та можливого порушення міжнародного права.

Німеччина припинила експорт зброї до Ізраїлю

Міністерство економіки ФРН у 2023 році схвалило постачання озброєння Ізраїлю на загальну суму в 326,5 млн євро. 

У серпні 2024-го виявилось, що Єрусалим за майже вісім місяців отримав дозволів на експорт оборонної продукції на 14,5 млн євро. Щобільше, на статтю «військова зброя» припало 32 449 євро.

В чому причина, розповів співрозмовник Reuters, наближений до Міноборони Німеччини. Берлін призупинив експорт зброї через судові позови проти Ізраїлю.

Німеччина остерігається бути звинуваченою у порушенні гуманітарного права. Тому поки Ізраїль не виправдають через ситуацію в Газі, навряд експорт відновлять.

Зазначимо, що раніше Велика Британія також призупинила експорт деякого озброєння. Вона призупинила дію 30 ліцензій з 350.

Чому призупиняється продаж озброєння Ізраїлю

Це пов’язано з ситуацією в Газі, де з початку загострення збройного конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом загинули понад 41 тис палестинців. 

Німеччина та Британія турбуються, що зброя їхнього виробництва може використовуватись з порушенням норм міжнародного права.

Раніше очільник британського МЗС Девід Леммі заявив, що призупинення продажу деякої зброї не є повним ембарго.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?