Норвегія виділяє Україні 1,8 млрд дол та анонсувала передачу ППО NASAMS
Категорія
Економіка
Дата публікації

Норвегія виділяє Україні 1,8 млрд дол та анонсувала передачу ППО NASAMS

Уряд Норвегії
Норвегія

Норвегія надає Україні додаткові 3 млрд крон для підтримки важливих державних послуг. Також країна надає обладнання протиповітряної оборони і анонсує передачу систем ППО NASAMS.

Що відомо про новий пакет допомоги від Норвегії

Норвегія передасть додаткове обладнання протиповітряної оборони, а також виділить понад 3 мільярди норвезьких крон уряду України для підтримки критично важливих державних послуг.

Деякі NASAMS відправляються з власних складів країни, а інші замовлять у виробників для доставки пізніше.

Про це повідомив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре за підсумками зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським.

Буквально цього ранку ми дізналися, що Україна була під атаками російських ракет, і вам потрібна вся підтримка, щоб оборонятися. Сьогодні Норвегія оголошує додаткову підтримку Україні, — сказав Стьоре.

Довгостроковий пакет підтримки України від Норвегії включає:

  • 135 мільйонів норвезьких крон на бюджетну підтримку уряду. Гроші підуть на освітні послуги, охорону здоровʼя, виплати пенсій. Тепер туди спрямували ще 3 мільярди. Їх виділять через Трастовий фонд допомоги, відновлення, реконструкції та реформ в Україні (URTF) Світового банку;

  • 335 мільйонів норвезьких крон — на засоби ППО;

  • 1 мільярд норвезьких крон як співфінансування для посилення оборонної промисловості, щоб та виробляла більше боєприпасів і ракет.

  • 137 мільйонів норвезьких крон — на їжу, воду, теплий одяг, ковдри, місця для проживання людей, які втратять житло через війну взимку.

Це фінансування є доповненням до внесків, уже оголошених у 2023 році. Стьоре зазначив, що у 2024 році допомогу Україні також надаватимуть із найперших місяців, щоб не було жодних затримок у постачанні допомоги.

Ми повинні зробити все можливе, щоб допомогти надати допомогу людям, які вже перебувають під великим тиском і знову переживають дуже сувору зиму, — сказав Стьоре.

Президент Володимир Зеленський подякував премʼєру Норвегії, уряду й парламенту Норвегії та всьому норвезькому суспільству за лідерство.

Візит Зеленського до Норвегії

13 грудня президент України Володимир Зеленський прибув в Осло для участі у другому саміті "Україна - Північна Європа". Зокрема, плануються двосторонні переговори з його учасниками.

Прибув до Осло для участі в другому Саміті Україна - Північна Європа. Разом із лідерами Норвегії, Данії, Ісландії, Фінляндії та Швеції говоритимемо про посилення оборонної, політичної та економічної співпраці, про наше спільне майбутнє в Європі, - розповів Зеленський, додавши, що головна мета - безпека та справедливий і міцний мир на континенті.

Також президент проведе двосторонні переговори з учасниками Саміту.

Зустрінуся з Його Величністю Королем Гаральдом V, відвідаю Стортинг, поспілкуюся з норвезькими політиками та підприємцями. Особисто подякую Норвегії за всю дуже вчасну та принципову підтримку, яку вона надавала Україні від початку повномасштабного вторгнення, - додав він.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?