Зеленський прибув до Норвегії — відео
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський прибув до Норвегії — відео

Володимир Зеленський
Зеленський

Президент України Володимир Зеленський після поїздки до США прибув з візитом до Норвегії. Його у рамках візиту прийме прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре.

Що відомо про візит Зеленського до Норвегії

Президент України Володимир Зеленський прибув в Осло для участі у другому саміті "Україна - Північна Європа". Зокрема, плануються двосторонні переговори з його учасниками.

Прибув до Осло для участі в другому Саміті Україна - Північна Європа. Разом із лідерами Норвегії, Данії, Ісландії, Фінляндії та Швеції говоритимемо про посилення оборонної, політичної та економічної співпраці, про наше спільне майбутнє в Європі, - розповів Зеленський, додавши, що головна мета - безпека та справедливий і міцний мир на континенті.

Також президент проведе двосторонні переговори з учасниками Саміту.

Зустрінуся з Його Величністю Королем Гаральдом V, відвідаю Стортинг, поспілкуюся з норвезькими політиками та підприємцями. Особисто подякую Норвегії за всю дуже вчасну та принципову підтримку, яку вона надавала Україні від початку повномасштабного вторгнення, - додав він.

Як Норвегія підтримує Україну

19 вересня стало відомо, що Норвегія в межах військової допомоги передасть Україні близько 50 гусеничних транспортерів M548 (NM199) для перевезення вантажів по бездоріжжю.

4 жовтня уряд Норвегії окреслив плани збільшити оборонний бюджет країни на 20% з акцентом на підтримку України.

11 жовтня країна ухвалила виділити Україні 200 млн норвезьких крон (близько 17,4 млн євро) на розмінування території.

18 жовтня в Міністерстві енергетики України повідомили, що норвезький уряд виділяє 1,5 млрд крон для забезпечення імпорту газу та електроенергії в Україну через Європейський банк реконструкції та розвитку.

13 листопада Норвегія виділила 1 мільярд крон (приблизно 84,1 млн євро або 89,8 млн дол) на гуманітарну допомогу для України.

А 22 листопада країна внесла 240 мільйонів норвезьких крон (приблизно 22 млн дол) до Трастового фонду підтримки реконструкції та економіки України (SURE), заснованого Багатостороннім агентством з гарантій інвестицій Світового банку (MIGA).

Також Норвегія, як відомо, є однією з учасниць коаліції щодо F-16 для України, а також у партнерстві з Британією сприятиме стратегічному посиленню Військово-морських сил України. 

Крім того, країна у співпраці з сусідами купуватиме артилерійські снаряди для України, а також регулярно надає кошти на гуманітарну допомогу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?