Новий генсек НАТО. Угорщина виступила проти кандидатури прем'єра Нідерландів Рютте
Категорія
Політика
Дата публікації

Новий генсек НАТО. Угорщина виступила проти кандидатури прем'єра Нідерландів Рютте

Марк Рютте
Джерело:  Politico

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина виступає проти того, щоб прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте став генсеком НАТО, коли ця посада звільниться пізніше цього року.

Що каже Угорщина щодо кандидата на посаду генсека НАТО

Петер Сійярто прокоментував номінацію Рютте на пресконференції 5 березня.

Ми, звичайно, не можемо підтримати обрання на посаду генерального секретаря НАТО людини, яка раніше хотіла поставити Угорщину на коліна.

Петер Сійярто

Петер Сійярто

Міністр закордонних справ Угорщини 

У 2021 році Рютте засудив нове законодавство проти ЛГБТ, представлене прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, заявивши, що країна «більше не має права бути в Європейському Союзі».

Politico зауважує, що заява Будапешта посилює невизначеність навколо обрання нового генсека НАТО.

Вибір нового генсека НАТО

За даними Politico, третина з 31 країни-члена досі не визначилися щодо підтримки Рютте, якого підтримують США на посаду нового генсека замість Єнса Столтенберга, який йде у відставку.

Лондон, Париж і Берлін також пообіцяли підтримати заявку Рютте. Він вважався б ідеальним партнером у деяких колах, оскільки має репутацію “приборкувача Трампа“ на випадок якщо той переможе на виборах у США в листопаді.

Група країн східного флангу НАТО заявка Рютте не переконала — але з інших причин.

Країни Балтії незадоволені відсутністю зобов'язань Рютте щодо видатків на оборону Нідерландів, а президент Румунії Клаус Йоганніс незадоволений тривалим опором Нідерландів приєднанню його країни до Шенгенської зони.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?