Один з найбагатших російських олігархів домігся зняття з себе санкцій ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Один з найбагатших російських олігархів домігся зняття з себе санкцій ЄС

Дмитро Пумпянський
Джерело:  online.ua

Європейський суд загальної юрисдикції задовільнив позов російського мільярдера Дмитра Пумпянського щодо виключення його та дружини з санкційного списку Європейського союзу. 

Головні тези:

  • Європейський суд задовільнив позов російського олігарха Дмитра Пумпянського щодо виключення його та дружини з санкційного списку ЄС.
  • Рішенням зазначається, що колишнє співволодіння Пумпянським підприємствами не є підставою для санкцій Євросоюзу.
  • Пумпянський був включений до санкційного списку ЄС після російського вторгнення в Україну, але тепер він перший російський мільярдер, який домігся зняття санкцій через суд.
  • За рішенням суду Рада Євросоюзу повинна сплатити витрати, понесені бізнесменом у зв'язку з санкціями.

Що відомо про зняття санкцій ЄС з російського мільярдера Дмитра Пумпянського та його дружини

У судовій постанові зазначається, що колишнє співволодіння Пумпянським групою "Сінара" та Трубною металургійною компанією (ТМК), а також його посада топ-менеджера у цих компаніях не є підставою для включення його у санкційний список ЄС.

Рішення про санкції щодо Пумпянського буде анульовано, а Раді Євросоюзу наказано сплатити витрати, понесені бізнесменом.

Це рішення також стосується дружини Пумпянського, Галини, яка була виключена з чорного списку ЄС.

Що відомо про включення Пумпянського до санкційного списку ЄС

Пумпянського внесли до санкційного списку ЄС та Великої Британії одразу після злочинного вторгнення окупаційної армії РФ в Україну.

На той момент він контролював 90% ТМК, був членом її ради директорів, а також бенефіціаром і президентом "Сінари". Через санкції він залишив усі посади в обох компаніях.

У вересні 2023 року суд ЄС відмовився зняти обмеження з Пумпянського, аргументуючи це тим, що хоча бізнесмен і "не відігравав прямої ролі у військовому наступі в Україні, він бере участь у секторах економіки, які являють собою істотне джерело доходу для уряду Російської Федерації".

Пумпянський став першим російським мільярдером, який домігся зняття санкцій ЄС через суд.

За даними ЗМІ, статки бізнесмена оцінюються в 3,3 млрд доларів.

До нього аналогічних рішень суду домоглися віцепрезидент АФК "Система" Сергій Мндоянц та ексдиректорка торговельного майданчика "Ozon" Олександра Шульгіна, які не входять до рейтингу найбагатших людей Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?