Окупанти РФ систематично страчують військовополонених ЗСУ і застосовують хімзброю
Категорія
Україна
Дата публікації

Окупанти РФ систематично страчують військовополонених ЗСУ і застосовують хімзброю

Окупанти РФ систематично страчують військовополонених ЗСУ і застосовують хімзброю
Джерело:  ISW

Війська РФ останнім часом значно збільшили кількість систематичних страт українських військовополонених, а також активно використовують хімзброю на фронті. Це порушення Женевської конвенції та Конвенції про заборону хімічної зброї.

Головні тези:

  • Російські окупанти систематично страчують українських військовополонених, що свідчить про низьку дисципліну військових та відсутність покарань за воєнні злочини.
  • Застосування хімічної зброї, зокрема хлорпікрину, на фронті РФ є порушенням міжнародних конвенцій та заборон.
  • Діяльність російських військ підтверджується аналізом ISW та висновком державного департаменту США щодо використання хімічних засобів Росією.
  • Українські правоохоронці мають дані про страту 93 українських воїнів російськими військами, що сталося на полі бою.
  • Тенденція збільшення страт та застосування хімзброї була помічена починаючи з листопада минулого року, коли змінилося ставлення військовослужбовців РФ до військовополонених ЗСУ.

Російські окупанти цілеспрямовано та систематично страчують українських військовополонених

Як зазначають аналітики ISW, за інформацією українських офіційних осіб 18 жовтня російські сили стратили двох беззбройних військовополонених ЗСУ поблизу населеного пункту Селидове на Донеччині. Військовополонені були розстріляні з близької відстані, маючи зв'язані руки.

Також, 20 жовтня, російський військовий кореспондент опублікував відео та заявив, що російські війська використовують хлорпікрин — хімічний агент, який пошкоджує легені — проти українських військових.

Держдепартамент США ще 1 травня підтвердив використання Росією хлорпікрину та інших хімічних засобів, що порушує Конвенцію про хімічну зброю, підписану Росією.

Українські офіційні джерела раніше також повідомляли, що росіяни дедалі частіше використовують гранати, споряджені хлорпікрином.

Аналітики ISW дійшли висновку, що такі систематичні військові злочини свідчать про низьку дисципліну російських військ та відсутність покарань для солдатів за порушення законів війни.

Немає доказів того, що Росія притягує російський персонал до відповідальності за порушення законів війни, про які повідомлялося, — резюмували в ISW.

Російські окупанти стратили на полі бою 93 українських воїни

Правоохоронці мають дані про страту російськими військовими на полі бою 93 українських військовополонених. Про це повідомив начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов.

За його словами, 80% випадків страт українських військовополонених зафіксовано у цьому році. Водночас тенденція почала з’являтися у листопаді минулого року, коли «відбулися зміни у ставленні військовослужбовців РФ до наших військовополонених у гірший бік», зазначив керівник "департаменту війни".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?