Окупувати Брюссель. Як РФ намагається підірвати плани ЄС зі створення об’єднаної армії — експерт
Категорія
Політика
Дата публікації

Окупувати Брюссель. Як РФ намагається підірвати плани ЄС зі створення об’єднаної армії — експерт

Росія

Російська розвідка вже працює в Європі, аби зірвати плани зі створення об’єднаної армії. До цього вже залучені низка європейських політиків та партій, які пов’язані з Росією. 

Чи може Європа бути впевненою у своїй безпеці

Політичний експерт Ігор Жданов зазначає, що політичні шторми в США та формування нової світової "вісі зла" призводять до можливого кінця багаторічної гегемонії США у світі.

Чи може сьогодні Європа бути абсолютно впевненою у власній безпеці у разі виникнення глобального конфлікту? Події в Україні та на Близькому Сході чітко довели — сподівання в якості гарантів виключно на США та структури НАТО можуть бути помилковими. Північноатлантичний альянс став занадто неповоротким, — зазначає експерт.

Жданов зазначає, що питання створення об’єднаної армії Європи давно стоїть на порядку денному. Поки що — виключно в політичному сенсі.

Нещодавно міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив про конкретні загрози з боку "світової опозиції" й миротворчі та лідерські прагнення сучасної Європи.

Для цього потрібна сильна армія, яку не здатна створити жодна країна самотужки. Висновок — настав час об’єднати зусилля на цьому шляху.

Такі плани не могли залишитися без уваги РФ. Керівництво Росії розглядає як серйозну загрозу можливість виникнення, окрім НАТО, кількох додаткових воєнних об’єднань — армії Європи або окремих блоків між європейськими країнами, завданням яких буде протистояння розширенню російської загрози.

Розвідка Росії в Європі

Жданов каже, що в цій ситуації Росія зважилась на активні дії. За даними української та міжнародних розвідок, в Європі вже працює група спеціалістів 7-го управління служби зовнішньої розвідки РФ.

Їхнім першочерговим завданням є саме зрив планів зі створення об’єднаної європейської армії. До "роботи" залучено низку європейських політиків та партій, так чи інакше пов’язаних з Росією. Методи залучення нових гравців цілком традиційні для росіян — корупція, шантаж та обіцянки політичних надбань в разі успішного втілення проєкту.

Ця ситуація, як пише експерт, посилюється вірогідністю піврічного головування Угорщини у Раді ЄС, починаючи з липня 2024-го.

Сам Орбан коментує мету свого головування в достатньо оригінальний спосіб: "Мій план полягає не в тому, щоб ми покинули Брюссель, а в тому, щоб його окупувати".

Також немає сумнівів, що очільник Угорщини також спробує обійняти посаду президента Європейської ради після відставки Шарля Мішеля.

Водночас в Європі все частіше закликають позбавити Орбана права обійняти цю посаду, або навіть взагалі забрати в Угорщини право голосу (згідно частини 2 статті 7 Договору про ЄС).

Які завдання отримали союзники Путіна в Європі

За словами експерта, для досягнення своє мети росіяни мобілізують своїх традиційних союзників: словацького прем’єра Фіцо та низку політиків з Албанії, Сербії, Північної Македонії.

До них можуть доєднатися інші європейські політики, які симпатизують Росії, зокрема — Марін Ле Пен та її "Національне об’єднання", яке стабільно набирає популярність останні роки.

Для реалізації "проекту" Орбану вже доправлено 70 млн. євро. Втім, ця сума вірогідно не стане остаточною — росіяни не скупляться на бюджети своїх спецоперацій.

В якості першочергових задач визначено:

  • зрив планів про виділення Україні 50 млрд. євро,

  • затримку або призупинення постачання зброї,

  • гальмування виробництва зброї та боєкомплекту,

  • спротив створенню об’єднаної армії Європи,

  • загальна дестабілізація ЄС — політична, економічна, соціальна.

Чи стане Європі сили та завзяття протистояти такому "вторгненню" — питання поки що відкрите. Чи не єдиним позитивним моментом в цій ситуації є те, що позиція Орбана стала кривавим мозолем не тільки для України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?