Олімпіада-2024. Українські тенісистки отримали 5 ліцензій на участь
Категорія
Спорт
Дата публікації

Олімпіада-2024. Українські тенісистки отримали 5 ліцензій на участь

Світоліна
Джерело:  Суспільне. Спорт

Жіноча збірна України з тенісу гарантовано використає п'ять іменних перепусток на Олімпіаду-2024, ймовірним є здобуття також шостої ліцензії. Про це заявив капітан збірної України Михайло Філіма.

Головні тези:

  • Жіноча збірна України з тенісу отримала 5 ліцензій на Олімпіаду-2024, можливе здобуття ще однієї.
  • Для участі спортсменки повинні увійти у топ-56 найкращих у світовому рейтингу та виконати критерії участі за збірну.
  • Окрім п'яти українок у складі на Олімпіаду-2024 у парному турнірі гратимуть сестри Кіченок.
  • Відповідно до правил ITF, рішення про участь тенісисток на Олімпіаді буде ухвалене з урахуванням різних обставин.
  • Історія українського тенісу на Олімпіадах складається з однієї медалі — бронзи Еліни Світоліної у Токіо-2020, та виступів інших відомих тенісисток.

Україна отримала 5 іменних ліцензій з жіночого тенісу на Олімпіаду-2024

Відбірковий період на Ігри-2024 у тенісі закриється оновленим рейтингом 10 червня. Для участі в Олімпіаді спортсмени в одиночному розряді мають входити у топ-56 найкращих, а також виконати критерій ігор за збірну.

За першим пунктом відбору проходять одразу п'ять українок в одиночному розряді, але дві з них — не виконали другої умови відбору.

Михайло Філіма підтвердив, що ті три тенісистки, які виконали обидві умови будуть включені в заявку на Олімпіаду-2024 в одиночному розряді. А також на Ігри поїдуть сестри Кіченок — вони змагатимуться в парному розряді.

Хто з українських тенісисток гарантовано зіграє на Олімпіаді у Парижі

  • одиночний турнір: Марта Костюк, Еліна Світоліна, Даяна Ястремська

  • парний турнір: Людмила Кіченок та Надія Кіченок

Крім сестер Кіченок, у парному турнірі Україна матиме в Парижі ще один тандем тенісисток. За словами Філіми, його сформують з гравчинь, що пройшли на Ігри в одиночній сітці.

Ангеліна Калініна та Леся Цуренко все ще можуть посісти останнє вакантне місце в олімпійському складі України.

Хоча тенісистки не виконали умову щодо матчів зі збірну України, за правилами ITF їхня участь буде розглядатися компетентним органом з врахуванням "особливих обставин". Одна з таких — "високий рівень конкуренції" в збірній.

При цьому Філіма повідомив: якщо орган ITF надасть дозвіл обом тенісисткам грати на Олімпіаді, вибір буде здійснено саме на користь Калініної.

Більше шансів [потрапити до складу на Олімпіаду] має Ангеліна. Вона, мені здається, і вище буде [в рейтингу], і були певні причини, чому вона не грала [за збірну]. Тому у неї більше шансів, її будуть заявляти.

Щодо критеріїв вибору між Калініною та Цуренко, Філіма звернув увагу на те, що відповідне рішення формується колективно всередині збірної. А також наміру самої тенісистки грати на Олімпіаді.

Це залежить від індивідуальних відносин [тенісистки] з федерацією та спорткомітетом, рейтингу та настрою грати Олімпійські ігри. Це колективне рішення тренерського штабу, Федерації тенісу (бо вона подає заявки), і спорткомітету. [...] Там є певні пункти, що має робити федерація та гравчиня, які у них відносини. І потім [заявка] подається через олімпійський комітет безпосередньо до ITF.

Остаточне рішення щодо кількості українок у складі на Олімпійські ігри буде ухвалене після відповіді Міжнародної федерації тенісу на запит щодо участі Калініної чи Цуренко на турнірі.

Це рішення Міжнародної тенісної федерації. Вони можуть [ухвалити] негативне рішення і по одній, і по іншій тенісистці через те, що ті зіграли лише один матч за збірну за останні два роки.

Збірна України з тенісу на Олімпіадах: що відомо

За всю історію українці вибороли лише одну медаль на Олімпійських іграх — "бронза" Еліни Світоліної у Токіо-2020 стала першою.

Серед чинних тенісисток, що грали на попередніх Олімпіадах, двічі на турнірі виступали Еліна Світоліна, а також Людмила та Надія Кіченок. По одному разу змагалися Леся Цуренко та Даяна Ястремська. Марта Костюк мала виступити на Олімпіаді-2020, однак через травму плеча була змушена знятися з турніру.

Востаннє у чоловічих турнірах Олімпіади українці виступали ще у 2016 році — Ілля Марченко (в одиночному та парному) та Денис Молчанов (у парному).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?