Олімпіада-2024. Уряд схвалив призові для українських спортсменів на 4-6 місцях
Категорія
Спорт
Дата публікації

Олімпіада-2024. Уряд схвалив призові для українських спортсменів на 4-6 місцях

Міністерство молоді та спорту України
Ковтун

Кабінет Міністрів України схвалив проєкт Постанови, яка передбачає фінансову винагороду для спортсменів, які фінішували на підступах до п'єдесталу літніх Олімпійських ігор-2024, та їхніх тренерів.

Головні тези:

  • Українські олімпійці здобули 3 золоті, 5 срібних та 4 бронзові медалі на Олімпіаді-2024 у Парижі — найкращий результат за останні 12 років.
  • Успіх української Олімпійської збірної включав такі види спорту, як фехтування, стрибки у висоту, бокс, стрільба, боротьба та веслування.
  • Уряд України прийняв рішення про винагородження спортсменів, які фінішували на 4-6 місцях Олімпіади-2024, з одноразовими виплатами.

Хто з "синьо-жовтих" був близький до подіумів Парижа-2024

Для медалістів Парижа-2024 — спортсменів, що виграли золоту, срібну та бронзову нагороди — в бюджеті передбачили призові. Так, олімпійські чемпіони отримували від держави 125 тис дол, володарі "срібла" та "бронзи" — 100 тис та 80 тис відповідно.

Уряд також ухвалив рішення про заохочення спортсменів, які фінішували на Олімпійських іграх у топ-6, але залишилися поза п'єдесталом — на четвертому, п'ятому і шостому місцях.

Аби заохочувати спортсменів для подальшого прогресу, їм надаватимуться одноразові виплати у розмірі:

  • 250 тис грн — за четверте місце Олімпіади-2024;

  • 200 тис грн — за п'яте місце;

  • 150 тис грн — за шосте місце.

У заяві Міністерства молоді та спорту України наголосили: виплати будуть реалізовані в межах заздалегідь узгодженого проєкту бюджету й не потребуватимуть виділення додаткових коштів.

Надія Кіченок

Хто з українців фінішував на 4-6 місцях Олімпіади-2024

Четверте місце: Олег Кухарик, Дмитро Даниленко, Ігор Трунов, Іван Семикін (усі — веслування на байдарках і каное), двічі — Ілля Ковтун (спортивна гімнастика)

П'яте місце: Марина Алексіїва, Владислава Алексіїва (обидві — артистичне плавання), Кірілл Болюх, Олексій Середа (обоє — стрибки у воду), Назар Чепурний, Ілля Ковтун, Ігор Радівілов, Радомир Стельмах, Олег Верняєв (усі — спортивна гімнастика), Дарина Верхогляд, Євгенія Довгодько, Анастасія Коженкова, Катерина Дудченко (усі — академічне веслування), Павло Коростильов (кульова стрільба), Марта Костюк, Надія Кіченок, Людмила Кіченок (усі — теніс), Муразі Мчедлідзе, Оксана Лівач (обоє — боротьба)

Шосте місце: Олег Дорощук (легка атлетика), Джоан Фейбі Бежура, Олена Кривицька, Влада Харькова, Дар'я Варфоломеєва (усі — фехтування), Катерина Павленко (брейкінг), Назар Чепурний (спортивна гімнастика)

Для спортивних гімнастів збірної України, які мали по декілька особистих та командний результати в межах топ-6, відповідно передбачені більші виплати у розмірі:

  • 700 тис грн — Ілля Ковтун;

  • 400 тис грн — Олег Верняєв;

  • 350 тис грн — Назар Чепурний.

Що відомо про повернення українських спортсменів з Олімпіади-2024 у Парижі

Зокрема у загальному заліку Олімпійська збірна України посіла 22 місце, здобувши 3 золоті, 5 срібних та 4 бронзові медалі.


До України повернулись олімпійці із найкращим результатом виступу у Парижі за останні 12 років. 

Головні тези:

  • Українські олімпійці повернулись додому з найкращим результатом у Парижі за останні 12 років, здобувши 3 золоті, 5 срібних та 4 бронзові медалі.

  • Три золоті медалі на Олімпіаді-2024 є найкращим результатом України за останні 12 років, порівняно з попередніми іграми в Ріо-2016 та Токіо-2020.

  • Україну на Олімпіаді-2024 у Парижі представляли 140 спортсменів, що менше, ніж у попередні роки, наприклад, у 1996 році в Атланті або у 2021 році в Токіо.

  • Олімпійська збірна України досягла успіху у таких видах спорту як фехтування, стрибки у висоту, бокс, стрільба, греко-римська боротьба, вільна боротьба, веслування та вправи на брусах.

  • Україна здобула по три медалі в легкій атлетиці та боротьбі на Олімпійських іграх, показавши найкращі результати за останні 12 років.

Що відомо про повернення українських спортсменів з Олімпіади-2024 у Парижі

Зокрема, у загальному заліку Олімпійська збірна України посіла 22 місце, здобувши 3 золоті, 5 срібних та 4 бронзові медалі.

  • Золото — збірна з фехтування (Ольга Харлан, Юлія Бакастова та Аліна Комащук, Олена Кравацька), Ярослава Магучіх (стрибки у висоту), Олександр Хижняк (бокс).

  • Срібло — Сергій Куліш (стрільба з гвинтівки), Парвіз Насібов (греко-римська боротьба), Ірина Коляденко (вільна боротьба), Анастасія Рибачок і Людмила Лузан (веслування в каное-двійці), Ілля Ковтун (вправи на брусах).

  • Бронза — Ольга Харлан (фехтування), Ірина Геращенко (стрибки у висоту), Михайло Кохан (метання молота), Жан Беленюк (греко-римська боротьба).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?