Олімпіада-2024. Забарний пояснив відмову грати за збірну України
Категорія
Спорт
Дата публікації

Олімпіада-2024. Забарний пояснив відмову грати за збірну України

Забарний
Джерело:  Суспільне. Спорт

Захисник національної збірної України Ілля Забарний припустив, що не гратиме на футбольному турнірі Олімпіади-2024. 

Головні тези:

  • Ілля Забарний відмовився від участі у футбольному турнірі Олімпіади-2024 через потребу відновлення та підготовки до сезону в Прем'єр-лізі.
  • Паралельно центрбек допоміг збірній України кваліфікуватися на Євро-2024 та вигравав заслужені визнання у складі клубу “Борнмут”.
  • Забарний сприймає Олімпіаду-2024 як можливість для розвитку молодих гравців та наголошує на важливості набуття досвіду на таких турнірах.
  • Футболіст підкреслює важливість правильної підготовки до майбутніх сезонів та уникнення можливого перевантаження гравця.

Забарний не поїде на Олімпіаду-2024

Про це футболіст розповів у інтерв'ю для Української асоціації футболу.

У 2023-му Забарний не грав за молодіжну збірну України на чемпіонаті Європи, за підсумками якого підопічні Руслана Ротаня вибороли історичну путівку на Олімпіаду. Тоді свою відсутність у складі Забарний пояснював необхідністю відновлення після сезону в англійській Прем'єр-лізі.

До олімпійської збірної 21-річний Забарний може потрапити за віковим цензом — у заявці на турнір обмежується лише число футболістів, старших за 23 роки (не більше трьох). Зі складом "синьо-жовті" мають визначитися до початку липня.

Забарний, який нині представляє Україну на Євро-2024, висловив бажання краще підготуватися до сезону в складі англійського "Борнмута". Новий чемпіонат в місцевій еліті стартує 16 серпня — всього за тиждень після завершення олімпійського турніру серед чоловіків.

Знаю, що Україна вперше вийшла на цей турнір, він дуже важливий. Розумію, як це для країни важливо. Але якщо я поїду на Олімпіаду, то пропущу підготовку до сезону, відновлення та відпочинок. Не кажу, що це критично, але дуже важливо. Бо сезон в Англії [такий]: цілий рік працюєш, щотижня майже гра. І дуже важливо правильно готуватися.

Ілля Забарний

Ілля Забарний

Захисник збірної України з футболу

Пропустивши молодіжне Євро задля відновлення, Забарний у сезоні 2023/24 став лідером "Борнмута" за числом зіграних матчів і був визнаний футболістом сезону в клубі. Паралельно центрбек допоміг збірній України кваліфікуватися на Євро-2024.

Пам'ятаю, торік не поїхав до «молодіжки». У мене ще була проблема з гомілкостопом, і я відчував, що мені треба відновитися. Вважаю, що ухвалив правильне рішення: підготувався до сезону, провів повноцінні збори з команди, відіграв всі ігри. І, як ми бачимо, до цього приносив для національної збірної результати, віддавався на кожній грі. І так само зараз: я не можу 24/7 грати у футбол. Ні, я дуже хочу, але розумію, якщо буду і [на Євро-2024], і [на Олімпіаді], то можу вигоріти. І мені прикро, що так є.

Олімпіаду-2024 Забарний розглядає як шанс розкритися для гравців збірної U23. У червні підопічні Ротаня виграли товариський турнір у Франції, маючи у складі лише двох гравців з резервної заявки національної команди.

Вважаю, що хлопці, які не мають більше ігрової практики в клубах, мають грати [на Олімпіаді]. Вони заслуговують на цей шанс, грати на таких турнірах, і мають туди їхати, грати, отримувати досвід.

Розумію, що якщо поїду, то можу і не підготуватися до нового сезону, і можу забрати чиєсь місце. Мені важливо, щоб український футбол розвивався, тим паче в такому турнірі. Щоб хлопці їхали та набиралися досвіду. Ми не просто говоримо про якийсь результат — звісно, нам його хочеться. Але ми мусимо розвивати наш футбол, нам потрібні гравці в національну збірну.

Кар’єра Забарного: що відомо

Забарний без замін провів обидва матчі національної збірної на Євро-2024: проти Румунії (0:3) та Словаччини (2:1).

Від жовтня 2020 року захисник має вже 38 матчів на "синьо-жовтих". За збірну він забив один із трьох голів дорослої кар'єри — у ворота Північної Македонії (3:2) у кваліфікації Євро-2024.

Футбольний турнір Олімпіади-2024 серед чоловіків стартує 24 липня. Україна U23 на груповій стадії змагатиметься в одному квартеті з Аргентиною, Марокко та Іраком.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?