Орбан знову заблокував допомогу ЄС Україні на 50 млрд євро
Категорія
Світ
Дата публікації

Орбан знову заблокував допомогу ЄС Україні на 50 млрд євро

Орбан
Джерело:  The Guardian

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан укотре заблокував пакет допомоги Євросоюзу для України на суму 50 млрд євро. Це сталося за кілька годин після рішення розпочати переговори про вступ Києва до блоку.

Угорщина знову заблокувала допомогу ЄС Україні

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан написав у своєму профілі в соцмережі Twitter, що вето накладено на допомогу Україні та що повернуться до цього питання наступного року.

Інші 26 лідерів ЄС погодилися повернутися до дебатів на початку наступного року, щоб спробувати досягти згоди щодо допомоги Києву. За словами премʼєра Нідерландів Марка Рютте, усі країни, крім Угорщини, погодилися надати ці 50 млрд євро.

Віктор Орбан стверджував, що Україна не має отримувати великі суми з бюджету Євросоюзу, оскільки вона не є частиною блоку. Водночас інші лідери запевняли, що зможуть допомогти Україні без згоди Угорщини, але тоді гроші йтимуть не з бюджету ЄС.

Орбан висунув умову для зняття вето на 50 млрд євро

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Будапешт не підтримає новий пакет допомоги Україні від Європейського Союзу, допоки блок не виплатить усі кошти, заморожені для Угорщини. На вступ України також може бути накладено вето.

Це чудова нагода для Угорщини дати зрозуміти, що вона має отримати все, що їй належить, - заявив угорський прем'єр-міністр у своєму щотижневому радіоінтерв'ю з Брюсселя.

Коли лідери ЄС знову зустрінуться на початку наступного року, щоб розглянути пакет допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро, Угорщина спочатку подбає про те, щоб отримати усі свої кошти, сказав Орбан.

До слова, лідери країн ЄС на саміті у Брюсселі 14 грудня схвалили історичне рішення щодо початку переговорів з Україною щодо вступу. Перед голосуванням прем'єр-міністр Угорщини вийшов із кімнати. Таким чином, рішення було ухвалено одноголосно 26 лідерами країн ЄС, що не суперечить процедурі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?