Особисті записи Альберта Ейнштейна з теорії відносності можна буде придбати
Категорія
Культура
Дата публікації

Особисті записи Альберта Ейнштейна з теорії відносності можна буде придбати

Особисті записи Альберта Ейнштейна з теорії відносності можна буде придбати
Джерело:  online.ua

Серія розрахунків Альберта Ейнштейна документує вирішальний етап у розвитку загальної теорії відносності і є «без сумніву найціннішим рукописом Ейнштейна, коли-небудь виставленим на аукціоні».

Джерело: The Guardian

Найважливіша серія розрахунків Альберта Ейнштейна, записана, коли фізик щосили намагався пояснити аномалію на орбіті Меркурія при розробці своєї загальної теорії відносності, буде продана з аукціону за суму до 3 мільйонів євро. Рукопис - одна з двох збережених робіт, які документують походження загальної теорії відносності, поряд із записником кінця 1912 - початку 1913 року, який зараз знаходиться в архівах Ейнштейна в Єврейському університеті в Єрусалимі.

Аукціонні будинки Christie's France і Aguttes, які 23 листопада виставлять рукопис на аукціоні в Парижі за 2-3 млн євро, заявили, що він документує вирішальний етап у розвитку загальної теорії відносності і «без сумніву, є найбільш цінним» рукописом Ейнштейна, який коли-небудь виставляли на аукціоні".

Написаний в період з червня 1913 року по початку 1914 року Ейнштейном і його другом і співавтором Мішелем Бессо, швейцарським інженером, рукопис займає 54 сторінки, з яких 26 сторінок написані рукою Ейнштейна і 25 - рукою Бессо, причому три сторінки написані обома. Вкритий рівняннями і розрахунками, з великими виправленнями і викреслюваннями, він фіксує, як пара намагається пояснити аномалію на орбіті планети Меркурій. Проблему, яка непокоїла наукове співтовариство протягом десятиліть.

Помилки в розрахунках

Цікаво, що в рукописі були помилки в розрахунках - Ейнштейн помилився в значенні маси Сонця на сторінці 28. Пізніше в 1913 році він відмовився від попереднього свого підходу до загальної теорії відносності, стурбований його теоретичної суперечливістю.

Бессо взяв рукопис з собою, коли їхав з Цюріха (фото - christies.com)

«Саме завдяки йому рукопис майже чудесним чином дійшов до нас: Ейнштейн, ймовірно, не потрудився б зберегти те, що він вважав робочим документом», - сказав Christie's.

Ейнштейн повернувся до згаданого підходу в вересні 1915 року, коли нарешті встановив дійсні рівняння поля для своєї нової теорії і опублікував результати своєї роботи в чотирьох статтях в листопаді 1915 року. Третя стаття продемонструвала, що його нова теорія дійсно враховувала аномальний перигелій Меркурія, так як і рукопис Ейнштейна-Бессо намагався довести.

«Людське розуміння устрою Всесвіту змінилося назавжди», - сказали в домі Christie's.

Загальна теорія відносності змінила людське розуміння устрою Всесвіту з наслідками, включаючи гравітаційне уповільнення часу, відхилення світла і гравітаційні хвилі, які все ще досліджуються сьогодні.

«Автографи Ейнштейна того періоду і взагалі до 1919 року вкрай рідкісні», - сказав Адріан Лежандр з Christie's.

Це дає чудове уявлення про роботу Ейнштейна і захоплююче занурення в свідомість найбільшого вченого 20-го століття.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?