Отримання паспорта України за кордоном. Які категорії чоловіків мають на це право
Категорія
Україна
Дата публікації

Отримання паспорта України за кордоном. Які категорії чоловіків мають на це право

Паспорт
Джерело:  Документ

Для тих військовозобов'язаних українців, які знаходяться за кордоном, все ж таки є винятки щодо отримання паспорта України.

Хто з громадян може отримати паспорт України за кордоном

Державне підприємство «Документ» дало роз’яснення щодо постанови Кабінету Міністрів, яка вносить зміни в процедуру отримання паспортних документів для чоловіків віком від 18 до 60 років за кордоном.

Про це йдеться на сайті підприємства.

Зазначається, що з 25 квітня у разі звернення до закордонних філій паспортних сервісів «Документ» варто звернути увагу на кілька аспектів.

Так, чоловіки віком від 18 до 60 років можуть отримати паспортні документи виключно в органах Державної міграційної служби на території України. Пересилання документів до закордонних філій ДП «Документ» не здійснюватиметься.

Однак є категорії чоловіків, які усе ж таки можуть отримати паспортні документи за кордоном, серед них:

  • чоловіки з інвалідністю;

  • опікуни над людьми з інвалідністю;

  • батьки дітей з інвалідністю;

  • чоловіки, які потребують постійного догляду;

  • супровідники важкохворих дітей;

  • чоловіки зі складових Сил оборони та безпеки;

  • постраждалі внаслідок військової агресії російської федерації проти України, які виїхали на лікування за кордон.

Вони повинні показати підтверджувальні документи. Детальніше це визначено пунктами 2−1−2−3 та 2−7 Правил перетинання державного кордону.

Крім того, видадуть паспортні документи, які не були видані станом на 25 квітня 2024 року.

Раніше у Міністерстві закордонних справ нагадали, що ДП «Документ» не є частиною системи їхнього відомства, дипломатичної чи консульської служби, а входить до сфери управління Державної міграційної служби України. Проте раніше МЗС також видало розпорядження призупинити обслуговування чоловіків призовного віку.

Зміни у мобілізації в Україні

16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року. У ньому передбачається обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.

Закон набуде чинності 18 травня, проте українські консульства вже перестали приймати документи у громадян призовного віку на отримання консульських послуг. Чому так сталося і коли відновлять надання послуг, читайте тут.

Крім того, уряд заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон. Тепер призовники зможуть отримати їх тільки в Україні.

На тлі цього в Німеччині оголосили, що рішення призупинити консульські послуги для українських чоловіків призовного віку не вплине на їхній статус біженців.

Водночас у Литві допускають, що можуть посприяти поверненню до України чоловіків призовного віку. Там заявляють, що ще не розглядали конкретні сценарії та стежать за діями Польщі в цьому питанні.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна може допомогти Україні повернути військовозобов’язаних додому. Каже, поляки обурені, коли бачать українців призовного віку «в готелях і кафе». А ось Міністерство внутрішніх справ Польщі пообіцяло продовжити тимчасовий захист для українських біженців, які не матимуть паспортів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?