ОЗХЗ заявила про відсутність підтвердженнь про застосування хімічної зброї в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

ОЗХЗ заявила про відсутність підтвердженнь про застосування хімічної зброї в Україні

ОЗХЗ
зброя

Організація із заборони хімічної зброї заявила, що не має однозначних доказів застосування хімічної зброї у війні Росії проти України

Що виявили в ОЗХЗ щодо застосування хімічної зброї в Україні

Як зазначається, наявна в секретаріату ОЗХО інформація, за допомогою якої РФ та Україна намагаються довести використання заборонених хімічних речовин іншою стороною, недостатньо обґрунтовує відповідні звинувачення.

Проте організація заявляє про “нестабільну ситуацію” і визнає “можливе” використання токсичних хімікатів як зброї.

Росія використовує заборонену хімзброю проти ЗСУ

1 травня уряд США заявив про те, що російські війська застосовували проти ЗСУ хлорпікрін — отруйну речовину подразнюючої дії, яку використовували під час Першої світової війни. На цій підставі Вашингтон запровадив санкції проти низки російських наукових інститутів та компаній.

Посол РФ у Вашингтоні назвав звинувачення “одіозними та безпідставними”. Москва неодноразово заперечувала застосування хімзброї в Україні. Однак z-блогери іноді публікують відео, що підтверджують газові атаки на фронті.

Командування ЗСУ раніше офіційно повідомляло, що війська РФ застосовують на полі бою отруйні гази й боєприпаси зі сльозогінним газом. Здебільшого це гранати К-51 і РГР, які скидають на позиції дронами. На березень 2024 року зафіксували 1 068 хімічних атак.

Всього за період з лютого 2023 року по квітень 2024 року було зафіксовано 1891 випадок застосувань, споряджених небезпечними хімічними речовинами.

Як пояснили у Генштабі, росіяни продовжують застосовувати боєприпаси, які містять небезпечні хімічні речовини, і цим порушують "Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення", а також закони та звичаї ведення війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?