Парад планет 18 грудня 2021 — як насолодитися унікальним явищем
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Парад планет 18 грудня 2021 — як насолодитися унікальним явищем

Парад планет 18 грудня 2021 — як насолодитися унікальним явищем
Джерело:  online.ua

Ні для кого не секрет, що парад планет — астрономічне явище, при якому певна кількість планет Сонячної системи опиняється по один бік від Сонця в невеликому секторі. При цьому вони знаходяться більш або менш близько одне до одного на небесній сфері. Уже 18 грудня ми зможемо насолодитися цим унікальним явищем.

Джерело: ONLINE.UA

Що важливо знати про парад планет 18 грудня 2021 року

За словами астрономів, попри те, що сьогодні ми не побачимо "повноцінний" парад планет, однак споглядати за небесною сферою буде все одно цікаво.

Якщо не завадять погодні умови, то на небесній сфері неозброєним оком можна буде розгледіти кілька цікавих об'єктів Сонячної системи, які вишикуються у лінію:

  1. На сході зійде Місяць, який перебуватиме майже у фазі повні. Розташований наш єдиний природний супутник буде у сузір'ї Тельця.

  2. На заході, низько над горизонтом, можна помилуватися Венерою.

  3. Лівіше та вище від "вечірньої зорі", у сузір'ї Козерога, розташований Сатурн.

  4. Ще вище та лівіше, у сузір'ї Водолія, можна побачити Юпітер.

Фото - Stellarium

Що важливо розуміти, це не надто яскраво виглядає, однак, взявши до рук якісний бінокль чи простенький любительський телескоп, можна значно розширити "парад планет". Астрономи рекомендують використовувати під час пошуків маловидимих об'єктів віртуальні планетарії, до прикладу, Stellarium.

Місяць у сузір'ї Тельця виглядатиме дуже яскравим об'єктом, якщо скористатися оптикою без відповідного фільтра. Правіше від нашого супутника, у тому ж сузір'ї, розташована карликова планета Церера. Вище та значно правіше від Церери, у сузір'ї Овна, можна побачити Уран.

Майже на 70 градусів правіше від Урана, у сузір'ї Водолія, розташована найвіддаленіша планета Сонячної системи – Нептун. Нижче та правіше Нептуна, у тому ж сузір'ї Водолія, розташований астероїд Паллада. Як мовилося вище, у Водолії, правіше від Паллади, розташована найбільша планета Сонячної системи – газовий гігант Юпітер. Нижче та правіше, у сузір'ї Козерога, розташувався володар кілець Сатурн. З виявленням Венери також не виникне проблем, адже вона найяскравіший об'єкт вечірнього неба після Місяця. Нижче Венери розташувалася карликова планета Плутон.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?