Паралімпіада-2024. Українські спортсмени змагатимуться за медалі у 17 видах спорту
Категорія
Спорт
Дата публікації

Паралімпіада-2024. Українські спортсмени змагатимуться за медалі у 17 видах спорту

Паралімпійці
Джерело:  Суспільне. Спорт

На Паралімпійських іграх-2024 у Парижі Україну представлятимуть 140 спортсменів: 96 чоловіків та 44 жінки. Заявка України збільшилась на 27 спортсменів у порівнянні з попередньою.

Головні тези:

  • Україна представлена на Паралімпіаді-2024 у Парижі 140 спортсменами в 17 видах спорту.
  • Збірна змагатиметься в рекордній кількості видів спорту, включаючи боччу та гендбайк.
  • До складу команди України вперше увійшли ветерани війни, які візьмуть участь у волейболі сидячи.
  • Українські спортсмени мають шанс виступити вперше у боччі на Паралімпіаді-2024 та показати високий рівень.
  • Участь України в Паралімпійських іграх буде важливим етапом для розвитку паралімпійського спорту в Україні.

Збірна України на Паралімпіаді-2024 змагатиметься у рекордній кількості видів спорту

Про це на пресконференції перед стартом Паралімпіади-2024 оголосив президент Національного паралімпійського комітету Валерій Сушкевич.

Зі 140 паралімпійців, що увійшли до заявки, 101 має ураження опорно-рухового апарату, 30 — порушення зору та дев'ять — порушення розумово-фізичного розвитку. Понад 23% членів збірної — дебютанти Паралімпійських ігор. Спортсмени представляють 20 регіонів України та місто Київ.

На Паралімпіаді-2024 українці будуть змагатися у 17 з 22 видах спорту — це рекорд в паралімпійській історії України.

Так, спортсмени виступлять у легкій атлетиці, паверліфтингу, дзюдо, стрільбі з лука, настільному тенісі, фехтуванні на кріслах колісних, кульовій стрільбі, плаванні, академічному веслуванні, велоспорті, голболі, веслуванні на каное, триатлоні, бадмінтоні, тхеквондо, боччі та у волейболі сидячи.

Вперше за вісім років на Ігри поїхала збірна України з волейболу сидячи, до складу якої увійшли два ветерани повномасштабної російсько-української війни. Також дебютними для українських спортсменів стануть змагання у таких видах спорту, як бочча та гендбайк.

Бочча — паралімпійський вид спорту, близький до боулінгу та петанку. На думку президента Національного паралімпійського комітету, здобути медалі у новій дисципліні буде важко, проте змагання з цього виду показують, наскільки далеко зайшов паралімпійський спорт.

Бочча — дебютний вид спорту, в якому ми йшли 16 років розвитку [до Паралімпіади]. Навряд ми доб'ємося нагород у цьому виді спорту — ми лише почали, і це дуже важко. Але цей вид — це ідентифікатор паралімпійського спорту, бо людина інколи змагається, не рухаючи ані ногами, ані руками. Практично нерухома людина може змагатися в боччі. Від нас виступатимуть два спортсмени.

Паралімпійські ігри-2024 відбудуться у столиці Франції з 28 серпня по 8 вересня.

Представництво зі 140 спортсменів Україна мала й на літній Олімпіаді-2024, де здобули 12 медалей: три золоті, п'ять срібних та чотири бронзові. У підсумку збірна посіла 22-ге місце у загальному медальному заліку.

Паралімпійська збірна України

Що відомо про участь України в Паралімпійських іграх-2024

Сумарно у НКСІУ очікують на участь 207 паралімпійців з України на Іграх-2024. Наразі путівки до Парижа вже здобули 113 "синьо-жовтих" параспортсменів.

З 22 видів спорту, що будуть на Паралімпійських іграх, Україна братиме участь у 17. Якщо говорити про поточний варіант ситуації, то у нас є 98 ліцензій у 13 видах спорту. У кількісному складі це 113 спортсменів: 83 чоловіки та 30 жінок, — пояснив президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич.

Він також додав, що наразі Україна бореться за ліцензії ще в чотирьох видах спорту. Водночас за деякі ліцензії буде боротьба аж до середини липня, за місяць від Паралімпійських ігор закінчиться світовий кваліфікаційний процес.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?