ПАРЄ вимагає деколонізації РФ. Пояснюємо основні пункти історичної резолюції
Категорія
Політика
Дата публікації

ПАРЄ вимагає деколонізації РФ. Пояснюємо основні пункти історичної резолюції

ПАРЄ
Джерело:  online.ua

17 квітня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) одноголосно підтримала резолюцію «Смерть Навального та потреба протидії тоталітарного режиму путіна і його війни проти демократії» авторства Еммануеля Зінгеріса.

Надважлива резолюція ПАРЄ про деколонізацію РФ: що відомо

Всі поправки до резолюції від української делегації було враховано.

Про це повідомила голова Постійної делегації України у Парламентській асамблеї Ради Європи, голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань взаємодії з корінними поневоленими народами РФ Maрія Мезенцева.

З моменту приходу до влади путін будує режим, метою якого є ведення війни проти демократії та перекроювання європейського та світового порядку, встановленого після розпаду колишнього Радянського Союзу. Окупація Придністров’я, вторгнення до Грузії у 2008 році, війна в Україні з 2014 року, незаконна анексія та окупація територій, знищення свободи слова всередині Росії, дезінформаційна війна в усьому світі, переслідування та вбивства її політичних опонентів усередині та за межами Росії та створення системи законодавства, яке криміналізує політичні погляди, — це лише деякі, але не всі особливості режиму путіна.

Марія Мезенцева

Марія Мезенцева

Голова Постійної делегації України у ПАРЄ

Основні пункти історичної резолюції ПАРЄ

Резолюція ПАРЄ, прийнята 17 квітня:

  • підкреслює, що згідно з міжнародним гуманітарним правом російські нафтопереробні заводи слід вважати законними об’єктами військових атак;

  • висловлює жаль з приводу того, що акти тортур, яким піддавався Навальний, систематично застосовуються проти політичних в’язнів у рф та українських військовополонених, як зазначено в її Резолюції 2528 (2024). За даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, більшість українців у російському полоні зазнали тортур, зґвалтувань, погроз сексуального насильства, позбавлення їжі та сну та інших форм жорстокого поводження.

У РФ українські політв'язні незаконно утримуються в російських в'язницях з 2014 року.

  • закликає Європейський Союз і групу G7 до подальшого посилення режиму санкцій проти рф, зокрема шляхом: значного посилення режиму санкцій шляхом зниження граничної ціни на нафту, враховуючи, що дохід від експорту нафти є залишається значним джерелом надходжень до державного бюджету Росії;

  • ініціює створення Реєстру держав, фізичних та юридичних осіб пособництво та підбурювання Російської Федерації в ухиленні від санкцій, у тому числі шляхом надання їй можливості отримати товари подвійного призначення для військового використання;

  • закликає забезпечити виконання наявного обов’язкового «страхування від розливів нафти» вимоги до всіх танкерів, що проходять через їхні води, щодо сприяння дотриманню санкцій щодо обмеження ціни та захисту навколишнього середовища від розливів нафти через застарілі та недостатньо застраховані танкери;

  • накладення санкцій щодо Московської біржі, а також «Росатому» — державна атомна енергетична монополія, яка взяла під контроль найбільшу в Європі атомну електростанцію в Запорізькій області України, використовуючи це як інструмент шантажу Європи шляхом підвищення загрози ядерної катастрофи;

  • закликає США — державу-спостерігача Ради Європи — забезпечити, щоб законопроєкт Сенату про зовнішню допомогу, який включає військову допомогу Україні, був поставлений на голосування без подальших зволікань, або іншим чином дозволити доставлення необхідних військових та якнайшвидша інша допомога Україні

Резолюція ПАРЄ має окремий блок поправок щодо корінних народів РФ

Оскільки рф є федерацією лише формально, режим путіна також оголосив війну власному народу.

  • Зокрема, корінні народи, національні та етнічні меншини в росії насильно русифікуються, піддаються репресіям і дискримінації, що є порушенням зобов’язань Росії за Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Зокрема, Асамблея відзначає непропорційно великі втрати, яких зазнали військові підрозділи, які складаються переважно з солдатів, призваних на військову службу з національного, етнічного та корінного населення. Асамблея вважає це свідомою кампанією, спрямованою на ліквідацію національного та етнічного різноманіття у рф.

  • ПАРЄ зазначає, що деколонізація рф є необхідною умовою для встановлення демократії.

  • ПАРЄ закликає держави-члени Ради Європи та спостерігачів, Європейський Союз та Організацію Об’єднаних Націй звернути увагу на численні порушення прав людини та прав народів на шкоду (колонізованим корінним народам рф)

Ідеологія і церква РФ

Режим путіна дотримується неоімперіалістичної ідеології «русского мира» «русский мир»), яку Кремль перетворив на інструмент розпалювання війни. Цю ідеологію використовують, щоб знищити залишки демократії, мілітаризувати російське суспільство та виправдати зовнішню агресію з метою розширення кордонів росії, щоб включити всі території, які колись були під російським пануванням, включаючи Україну.

Заступниця члена Постійної делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Євгенія Кравчук повідомила, що Асамблея ПАРЄ визнає, що режим путіна сповідує неоімперську ідеологію "русского міра", яку Кремль перетворив на інструмент розпалювання війни.

Ієрархія Московського Патріархату РПЦ відстоює цю ідеологію, оголошуючи війну проти України та "сатанинського" Заходу "священною війною всіх росіян".

Відтак, Асамблея засуджує таку риторику і підкреслює, що підбурювання до вчинення злочину агресії, геноциду і воєнних злочинів є злочином саме по собі. Асамблея закликає всі держави ставитися до Патріарха Кирила та російської православної ієрархії як до ідеологічного продовження режиму путіна.

Євгенія Кравчук

Євгенія Кравчук

Заступниця члена Постійної делегації України в ПАРЄ

Пропозицію вніс наш естонський колега Ерік Крос! Дякуємо!

Окрім того, за словами Євгенії Кравчук, вдалося прийняти правку української делегації, що закликає держави-члени Ради Європи та ЄС визнати РПЦ як інструмент російського впливу та пропаганди, що не має нічого спільного зі свободою віросповідання та вираження поглядів, гарантованою міжнародним правом!

Російські пабліки вибухнули погрозами підписантам резолюції ПАРЄ

Пропагандисти РФ вже почали погрожувати ПАРЄ. Так, вони називають історичну резолюцію “русофобською” та “замахом на державність РФ”.

online.ua

Російські блогери пропонують прийняти з цього приводу спеціальний закон про “ворогів Росії”.

За яким присуджувати міжнародним дипломатам заочні вироки та “виписувати ордери на знищення” та “приводити їх у виконання по всьому світу”.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?