Парламент Швейцарії хоче дозволити непрямі поставки зброї в Україну
Категорія
Україна
Дата публікації

Парламент Швейцарії хоче дозволити непрямі поставки зброї в Україну

швейцарія
Джерело:  blick.ch

Комітет з питань політики безпеки Національної ради Швейцарії (нижньої палати парламенту) схвалив пропозицію, яка дозволить непрямий експорт зброї в Україну.

Головні тези:

 

  • Комітет з питань політики безпеки затвердив пропозицію щодо внесення змін до закону щодо експорту зброї в Україну.
  • Ухвалення рішення про зброю для України залежить від підтримки депутатами на наступних етапах розгляду законопроекту.
  • Швейцарія виступає як нейтральна країна, але підтримує Україну іншими методами, включаючи санкції проти Росії.
  • Планується дозволити передавати швейцарську зброю Україні у разі схвалення країнами, такими як Німеччина, Данія та Іспанія.

Швейцарія може дозволити непрямий експорт зброї до України

У комітеті запропонували внести зміни до закону, який забороняє реекспорт зброї до України. Для цього там ініціювали внесення відповідного законопроекту на розгляд парламенту.

За інформацією видання, під час розгляду у комітеті пропозицію підтримали 10 депутатів. Ще 10 були "проти", а четверо — утрималися. Остаточне рішення ухвалила голова комітету Зайлер Граф.

Тепер законопроект мають розглянути у Національній раді Швейцарії та Раді кантонів (верхня палата парламенту). Лише за умови підтримки ініціативи депутатами рішення про зброю для України може набути чинності.

Зазначимо, що Швейцарія є нейтральною країною, що забороняє їй постачати зброю в Україну. Також передачу зброї швейцарського виробництва українським військовим заборонено і для третіх країн.

При цьому влада Швейцарії підтримує Україну іншими методами. Зокрема, вона запроваджує проти Росії санкції, які затверджує Євросоюз.

У разі схвалення таким країнам, як Німеччина, Данія та Іспанія, у майбутньому дозволять передавати Україні швейцарську зброю.

Що цьому передувало

Нагадаємо, ще в середині травня видання Bloomberg повідомляло про те, що Швейцарія хоче скасувати обмеження на експорт зброї.

При цьому журналісти уточнювали, що заборону постачання в Україну планують зберегти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?